Край на отказването с неудобство и вина

Ето какво да направите, ако изпитвате неудобство да кажете НЕ:

1. Запитайте се за причината да откажете.

Ако ви се обади познат, когото не сте чували от месеци, и ви предложи да излезете на по питие или на фитнес, не се чувствайте виновни да му откажете. Този човек най-вероятно е изчерпал другите си възможности.

2. Предложете алтернатива.

Когато някой колега ви помоли за услуга – например да му помогнете да изпрати имейл или да подготви отчет, можете да му кажете първо да се запознае с други подобни имейли или със структурата на предишния отчет и тогава да ви попита, ако нещо не му е ясно. Не вършете работата на другите, защото ви е неудобно да кажете „не”.

3. Покажете съчувствие.

Представете си, че някой ви помоли да му помогнете с организацията на сватбата или ви покани за кръстник, а вие нямате желание да го правите. Кажете, че разбирате колко много работа му предстои и колко отговорно е това, но няма да имате възможност да се включите.

4. Не забравяйте, че отхвърляте въпроса/молбата, а не човека.

Някой колега ви казва: „Приятел, утре ще ходя на риба, можеш ли да ми поемеш смяната?” В случая не става въпрос за жизненоважна причина за отсъствие от работа. Вие със сигурност също имате своите планове. В такъв случай отговорете: „Страхотно, но няма да мога, съжалявам!”

5. Обяснете причината за отказа си.

Приятел ви моли да му дадете нещо назаем. Ако не искате, кажете истината – не обичате да давате неща назаем, въпросният предмет е много скъп за вас или просто ви трябва.

Вижте още:   8 фрази, които манипулативните хора използват, за да подкопаят вашето доверие

6. Добавете комплимент към отказа си.

Ако някой ви покани на кино или на разходка, но нямате време, откажете, като добавите, че е много мило да ви попита или че се е сетил първо за вас.

7. Разполагайте с резервен план.

В случай че излизате на вечеря с приятел и той ви предложи да отидете на китайски ресторант, не се чувствайте длъжни да се съгласявате само защото неговото желание е такова. Помислете какво искате вие и не се страхувайте да го предложите.

8. Ако човекът отсреща е много настоятелен, не отстъпвайте.

Трябва да бъдете последователни в решенията си. Ако веднъж сте казали „не”, не добре се отмятайте. Това в най-голяма сила важи за родителите и децата. Научат ли децата, че с настояване и плач „не” се превръща в „да, спукана ви е работата.

9. Не се бавете прекалено дълго с отговора.

Ако сте сигурни, че няма да можете да удовлетворите нечия молба, не се бавете да му го кажете. Най-малкото, за да си потърси друг вариант. Представете си, че съсед ви моли да му поливате цветята за две седмици, докато отсъства, или да му гледате кучето – ако сте сигурни, че не искате или не можете, откажете веднага, а не казвайте, че ще си помислите. Уклончивият отговор е по-лош от отказа.

10. Не започвайте връзка с някого от неудобство да откажете!

 Не се чувствайте виновни, ако някой изпитва чувства към вас, а вие не. Връзка, която не се основава на взаимни чувства, е обречена. По-добре всеки да търси щастието си самостоятелно, отколкото да сте двамата нещастни един с друг.

Вижте още:   Постоянството е по-ценно от гениалността

Цветелина Велчева

Източник: https://www.obekti.bg