Антистрес програма в 3 лесни стъпки

Антистрес програма в 3 лесни стъпки | Диана

В стресово състояние човекът не вижда никакви перспективи за бъдещето, то му се струва мрачно и плашещо.

антистрес

Убедете го, че животът е непредсказуем, че е способен да ни поднесе приятни изненади именно когато не ги очакваме. Накарайте вашия близък да повярва, че му предстоят още много щастливи мигове. Нека колкото може по-често да си повтаря „Хубавото все още ми предстои”.

ДА СЕ ЗАХВАНЕ ЗА РАБОТА

Същността на метода е отвличане от реалните, конкретните дела. Като обсъдите с човека проблема му, превключете разговора към конкретните планове за близкото бъдеще. Едновременно с това детайлно обсъдете ефективността на предполагаемите действия, внушете му желание да действа, да не отлага решаването на проблемите за после.

ВНУШЕТЕ МУ ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ МУ ВЪЗМОЖНОСТИ

В състояние на депресия практически у всички угасва вярата в собствените сили и възможности. Разубедете го. През целия разговор трябва многократно да повтаряте, че вярвате в него. Кажете му, че има висок потенциал, че има всички необходими качества, за да разреши мъчителния за него проблем. Припомнете му, че в миналото също се е сблъсквал със сериозни препятствия, но е успял да ги преодолее.

ДОВЕДЕТЕ ВСИЧКО ДO АБСУРДА

Този метод е ефективен само в случаите, когато вашият събеседник по природа притежава здравословно чувство за хумор. Сгъстявайте умишлено краските, говорете му за неговите слабости, като издигнете стреса му до мащаба на вселенска трагедия – изобщо, ситуацията трябва да бъде доведена до абсурд. В определен момент той ще започне да се смее над нелепата картина, която сте му нарисували, а след това ще оцени положението си по-скоро като глупаво, отколкото като драматично. Следователно вече сте му помогнали да излезе от тресавището, пише вестник „Феномен“.