Безглутеновата диета всъщност не е по-полезна от обикновена такава

Безглутеновата диета всъщност не е по-полезна от обикновена такава | Диана

В последните години стана много популярно сред хората да започват какви ли не диети, за да живеят по-здравословно. Измежду всички тях на едно от първите места е т.н. безглутенова диета, или диета, позволяваща приемането само на храна без глутен (белтъчната смес, основно в житните растения). За тези хора имам да кажа само едно – освен ако не сте болни от целиакия, вие нямате нужда от тази диета испазването ѝ по никакъв начин не прави живота ви по-здравословен.

За какво говоря ли? Първо – целиакия. Това е автоимунно заболяване, към което са предразположени някои хора и което се проявява в ранна детска възраст. Води до болки и дискомфорт в стомаха, а понякога и до анемия. Всичко това се предизвиква от един конкретен глутенов протеин и неговата реакция в тялото. Точно за това хората с целиакия не могат да приемат глутен. И така… какво общо имаше това с твърдението, че безглутеновата диета не е всъщност чак толкова полезна, колкото си мислим? Или по-точно не е по-полезна от стандартно здравословно хранене (и тук вече не говорим за хора болни от целиакия). Прочетете по-надолу и ще разберете.

АКО СТЕ БОЛНИ ОТ ЦЕЛИАКИЯ, НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ ГЛУТЕН

Институтът за световно здраве Джордж е провел проучване и научно изследване начело с д-р Джейсън Ву, според което излиза, че положителните хранителни аспекти на безглутенова диета не са по-големи от тези при обикновен (сравнително здравословен) хранителен режим. Разбира се, тук изключваме всякакви полуготови храни, прекомерно мазни/пържени fast food благинки и тем подобни. Според Ву хранителността на безглутеновите продукти е незначително по-различна от тази на всяка една обикновена храна, която можете да купите от магазина и сготвите здравословно вкъщи. И въпреки това, много хора търсят по-здравословен начин за живеене, обръщайки се към популярните диети, забраняващи глутен. Храните от тази група могат да бъдат доста скъпи, но това не спира хората, които си мислят, че благодарение на тях ще отслабнат или пък ще водят по-здравословен живот.

Когато д-р Ву и неговите колеги правели своето проучване, те сравнявали хранителността и съставките на обикновени храни (изключая т.н. junk food) с тези на популярни продукти, несъдържащи глутен. Излиза, че разликата е нищожно малка. По думите на Ву,

„При обикновените храни ние открихме доста по-малко количество протеини в безглутеновите продукти. Останалата част от съдържанието обаче, като захар или натрий, е почти еднакво. Същото важи и за храни с предполагаема ниска хранителност и високо съдържание на захар [discretionary foods, бел. превод] – почти никаква разлика между частта от тях, които съдържат глутен и тези без. В крайна сметка открихме, че глутеновите и безглутеновите храни са еднакво здравословни (и еднакво нездравословни) едни спрямо други.“

„БЕЗГЛУТЕНОВ“ НЕ ОЗНАЧАВА „ЗДРАВОСЛОВЕН“

Какво означава това за хората, които не са болни от целиакия? Че няма значение дали ще спазвате безглутенова диета, или просто ще се опитвате да не се храните с прекомерно количество тесто и мазнотии. Ядейки добре приготвена обикновена храна, вие можете да спазвате добро здраве, без да се ограничавате от неща, които някъде сте прочели, че ще ви помогнат да се борите с нездравословния начин на живот. Според някои специалисти безглутеновата диета може дори да бъде по-вредна, тъй като определени храни изкуствено съдържат повече захар и мазнини, за да компенсират за липсата на вкус. Отново по думите ва д-р Ву – „Неправилното тълкуване от страна на потребителите на junk food, че „безглутенови“ означава „здравословни“ е сериозен проблем.

В края на този кратък коментар искам да кажа следното: знам, че мнозина биха скочили със зъби и нокти срещу мен. Лично познавам такива, които ще опитат да защитят по всякакъв начин безглутеновата диета. Лошото е обаче, че в днешно време малко хора наистина се интересуват от това, което учените откриват, още повече когато става въпрос за храна (или обръщат внимание само на това, което им се струва угодно). А въпросните хора от Института Джордж са учени. Те са направили сериозни проучвания относно това, което днес коментираме. Това не ви е поредният Доктор Оз, който със знайни и незнайни методи се опитва да ви покаже кое е здравословно и кое не. Това е наука и ако не можете да повярвате в нея, то защо изобщо се опитвате да живеете здравословно?

Източник: www.smartnews.bg