Богоявление – нощта сбъдваща желанията, изречени на глас

Богоявление - нощта сбъдваща желанията, изречени на глас | Диана

На шести януари във всички православни храмове в страната се отслужва Велик Водосвет. В народните традиции празникът е известен с името Водици, защото само тогава се освещава водата за цялата година, пише news7.bg.

Според традицията на този ден църквата подготвя хората за светото кръщение, което се извършва на Богоявление. То се свързва със строг пост, както и с последователно съчетаване на молитви и песнопения.

Ритуалът е останал от древността, когато в деня преди Йордановден, решилите да встъпят в православието, е трябвало да се подготвят за това. В православните храмове с молитви се споменава за Кръщението на Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Всяка година на 5 януари се извършва Велик Водосвет за освещаване на водата. Вярва се, че тази вода има лечебни свойства.

Според народните вярвания нощта преди Богоявление е една от най-магичните. Тогава небето се отваря и Бог чува и изпълнява желанията ни. Затова се изнася съд с вода, която да престои под звездите. А за да се сбъдне желанието, точно в полунощ то трябва да се изрече на глас.