Д-р Татяна Мороховец: Сред прекаляващите с червено месо ракът на дебелото черво е 30% по-често срещан

Д-р Татяна Мороховец: Сред прекаляващите с червено месо ракът на дебелото черво е 30% по-често срещан | Диана

Ракът на дебелото черво е заболяване, за което спомагат много фактори, сред които със сигурност е и начинът на хранене. До момента най-много данни има за неблагоприятно влияние на големите порции червено месо, когато те са постоянен начин на хранене. Но за злокачественото заболявания роля играят и много други предпоставки, като например наследствеността, възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, увреждащото действие на канцерогени от околната среда.

Изследвания, публикувани в специализираното издание Cancer research, показват, че в процеса на храносмилане на червеното месо в стомашно-чревния тракт се образуват канцерогенни вещества. По медицинска статистика сред хората, които редовно прекаляват с месото на копитни животни, има 30% повече болни от рак на дебелото черво.

Изследователите са изучавали структурата на лигавицата на дебелото черво при здрави доброволци, сред които имало и обичащи и консумиращи месо, и вегетарианци, и хора, които рядко ядат месо. При първата група участници – категоричните месоядци, по-често се откривали клетки с увредена ДНК.

Учените установили, че това става под въздействието на нитрозокомпоненти, които се образуват при усвояването на месото. В резултат на това се стига до клетъчни мутации, които предизвикват злокачествено заболяване. Като честота ракът на дебелото черво заема второ място в общата структура на онкологичните страдания. Всяка година се разболяват около един милион души. Помнете, по-лесно е да предотвратиш болестта, отколкото да я лекуваш. Тази фундаментална истина е причината човек да се опитва да намали рисковете. Профилактика се разделя на първична -когато предпазваме от въздействието на канцерогени, балансираме храненето и начина на живот и повишаваме защитните сили на организма; вторична – наблюдение над хората в рискови групи, диагностициране и лечение на предраковите заболявания и възможно най-ранна диагностика на карциномите; третична-за предпазване от рецидив на болестта и метастази.

Вижте още:   4 съвета за превенция на затлъстяването

Дори да имате съмнение за генетични мутации, които улесняват рака, не го приемайте като неизбежност. Учени от Швеция доказаха, че външните фактори имат по-голяма роля за възникването на рака, отколкото генетичната предразположеност. Важно е какъв начин на живот водим.

Доказано е, че ракът на дебелото черво се среща по-масово в държави, където преобладава месната храна на фона на недостатъчно включване на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Доминирането на месото в менюто води до повишение на мастните киселини, а те, под въздействие на ферменти, се превръщат в канцерогени. За народите, които традиционно приемат с храната много растителни фибри, ракът на дебелото черво е рядкост. Има статистически данни, че и в селата това заболяване е по-рядко – кухнята на хората там по правило включва разнообразни и достатъчни като количество растителни храни.

Каква е ползата? Растителните влакна, наричани и фибри, увеличават обема на фекалната маса, прехващат токсини от преработването на хранителните вещества и ги извеждат от организма. По този начин контактът на лигавицата на червото с канцерогените е по-кратък.

Хроничните възпалителни заболявания на червото също са рисков фактор за процеси в дебелото черво. Колкото по-дълъг е “стажът” на колита и болестта на Крон, толкова по-голяма е вероятността за провокиране на туморогенеза. Според проучванията хронично възпалително заболяване на повече от 30 г. увеличава с 8% риска.

Полипите също са предракови състояния и особено семейната, фамилно унаследявана полипоза. С времето рискът също се увеличава и обичайно над 50-годишна възраст се установяват потенциално опасни промени в стената на червото.

Над 90% от хората, включително у нас, не знаят, че заседналият начин на живот също увеличава вероятността за рак на дебелото черво. Връзката е запекът – една от сигурните последици от обездвижването. При наднормено тегло и тютюнопушене също има по-висок риск от рак на дебелото черво, въпреки че това или не се знае от хората, или не му се обръща сериозно внимание.

Вижте още:   Какво трябва да знаем за стреса и как да се справим с него

Коварното на рака на дебелото черво е, че в ранните стадии симптомите са дискретни и нетипични. С напредването на процеса се появяват и сигнали, които пораждат съмненията за карцином. Такива са тъмни изпражнения или наличие на кръв при дефекация, анемия, отпадналост, редуване на изразен запек и диария.

Съветът ми като лекар е да не се оставяте на инерцията, че каквото е писано – става. 

1. Включвайте в менюто си всекидневно 400-500 г плодове и зеленчуци – много зеленолистни и оранжеви и червени – домати, тиква, райска ябълка, кайсии, цвекло, моркови.

2. Яжте кисело-млечни продукти – балансират чревната флора към превес на “добрите” над “лошите” бактерии и поддържат нивото на калция.

3. От месата използвайте основно птичето, нетлъстото свинско и телешко. Но до 100 г дневно и не всеки ден.

4. Поне веднъж седмично яжте риба. За предпочитане е морската – в нея има много полиненаситени мастни киселини, които поддържат нормалната холестеролова обмяна и потискат туморогенезата.

5. Ограничете до минимум или още по-добре изключете от употреба готови мариновани продукти, консерви, солени и пушени меса.

6. Разнообразявайте менюто си с морско зеле – съдържа много хлорофил, който се явява антиканцерогенен продукт.

7. Пийте често зелен чай.

8. Гответе с растителни масла, избягвайте пърженето, прегарянето на храната на скара или във фурна.

9. Винаги, когато има възможност, подправяйте салатите с пресен лук, чесън, магданза, копър, кориандър.

10. Спрете тютюнопушенето. В цигарения дим се съдържат над 4000 вещества, много от тях – канцерогени. Те водят не само до рак на дебелото черво, но и на белите дробове, хранопровода, задстомашната жлеза, пикочния мехур.

Вижте още:   Ако искате да не се разболявате изразявайте чувствата си, намирайте решения и вярвайте

11. “Подредете” живота си така, че да овладявате стреса, преди да ви разболее. Има връзка между хроничното свръхнапрежение и раковите заболявания. Рискът от развитие на онкозаболяване нараства при емоционална потиснатост, нервно-психична травма, депресии.

Накратко: хранете се умерено и здравословно, не пушете, не злоупотребявайте с алкохола, живейте в разбирателство с околните и в хармония със себе си, не се нервирайте напразно, спортувайте. Здравословният живот респектира рака!