Червеното вино не може да замести тренировките във фитнеса

Червеното вино не може да замести тренировките във фитнеса | Диана

Червеното вино е много полезно за здравето и изпиването само на една чаша има същия ефект, като тренировка във фитнеса, наскоро съобщиха няколко уеб сайта. Те твърдят, че се позовават на изследване на канадски учени от университета в Албърта. Учените са проучили въздействието на съдържащата се в тази напитка естествена съставка ресвератрол. Тествана върху мишки, тази съставка подобрява физическата им кондиция на всички нива. Според тези сайтове, автора на проучването – Джейсън Дайк твърди, че ресвератролът показва сходни резултати с усилена тренировка.

Също така, те твърдят, че умерената консумация на червено вино може да помогне на хората, които искат да посещават фитнеса, но поради някакви увреждания не могат да го сторят. И, че ресвератролът може успешно да имитира физическите упражнения и да бъде прибавен към ограничените движения, които тези хора могат да извършват.

Екипът на Диана.БГ си направи труда да прочете изследването и други съпътстващи материали и откри, че истината е по-различна:

Представяме Ви интервюто на Джейсън Дайк пред CBC News:

“За съжалениe, въпреки че много хора биха искали това да е истина, фактите сочат друго.”, сподели ученият, който е водещ автор в изследването и същевременно заема поста директор на Центъра за кардиоваскуларни изследвания в Университета на Алберта, Канада.

Тяхното изследване бе публикувано преди повече от две години. То проучва дали ресвератрола може да увеличи ефекта от тренировките.

“По време на изследванията не сме използвали никакво червено вино, а също така и не сме препоръчвали да не се посещава фитнеса”, добави Джейсън Дайк.

Изследването заключи, че ресвератрола може да помогне за увеличаването на положителното влияние на упражненията при хора със затруднени двигателни способности или със сърдечни проблеми.

“Възможно е и в теорията за виното да се се съдържа зрънце истина. Но по-вероятно е медиите просто да са преиначили резултатите ни за да създадат гръмки заглавия, които да привлекат повече читатели.”, добави той.

За да е ефективен, ресвератрола трябва да се използва като хранителна добавка с концентрация на активното вещество много над количеството, съдържащо се в чаша вино!

“За да приемат това количество, хората трябва да изпиват между 100 и 1000 бутилки вина на ден”, каза Дайк.

Това не е първият път, когато изследването на Дайк попада в медиите по този преиначен начин. Той е виждал подобни интерпретации и първият път когато то е било публикувано.

“Много често, когато работиш в лабораторията си се надяваш, че хората ще прочетат и оценят изследванията ти. Но когато видиш, че целият ти труд е сведен до едно грешно изречение, се чувстваш разочарован”

Умерената консумация на червено вино заздравява сърцето, мускулите и костите. За жалост напитката не може да извае снажния ни силует, както тренировките, заради калоричноста си. Все пак – 250 милилитрова чаша червено съдържа около 215 калории. Но можете лесно да компенсирате този дребен недостатък с повече движение.

Червеното вино също така е полезно и за избягване на кръвни съсиреци. То забавя стареенето на мозъка, предпазва от рак на дебелото черво и от диабет тип 2.

Можете да чуете интервюто с Джейсън Дайк, като кликнете на този линк.

Източник: CBC News