Четири йога пози за изчистване на емоционалното тяло

Четири йога пози за изчистване на емоционалното тяло | Диана image 9

Всяка неизлекувана емоция остава в емоционалното ни тяло и носи споменът в нас. Даже може да нямаме представа за тях. Но неосъзнатите емоционални травми се превръщат в рани. Няма положителни и отрицателни чувства. Има само емоционална енергия. Как става пречистването на емоционалното тяло с четири йога пози.

1.Ardha Matsyendrasana (Полустранична извивка) – Изцеждане на гнева

Когато долната част на тялото служи за опора на горната част на тялото, за да се завърти и усуче, вътрешните ни органи са благословени с трансформиращи промени. Особено полезно за черния дроб и далака – вдишваме нов живот и позволяваме на всичко, което е старо и изхабено да си отиде.

Ardha Matsyendrasana2

Според китайската медицина черният дроб е мястото в нашето тяло, където се акумулира гнева. Когато задържаме болка, яд, злоба, негодувание, ние натрупваме токсини. С всяко вдишване, удължаваме гръбнака и каним Прана с дъха да прочисти черния дроб. Помислете за връзка – с вас самите или с друг, в която задържате горещия огън на гнева. При охлаждащото издишане усукваме назад корема и гръдния кош. Стигнете по-дълбоко, като потънете в благодатта на разбирането, започвайки да освобождавате целия гняв, който пазите и който вече не ви е нужен. Изберете състраданието, като трансформирате горчивия вкус на гнева в сладкия нектар на опрощението. Дъх след дъх се отпускаме дълбоко в усукването, освобождавйки пространство вътре в себе си за по-велика РАДОСТ.

2. Matsyasana (Поза Риба) – Освобождаване на страха

Тази поза обикновено се практикува, използвайки раменете като контра баланс. След като обърнете света си наопаки, сега е време да се фокусираме върху разширяването и отварянето на сърцето и областта на гърдите. Страха често стои в тази област, създавайки блокаж, който ни пречи да чуем ясно нашия любящ вътрешен глас.

Fish-Pose-Matsyasana

Докато вашето тяло лежи на вашите крака, задница, ръце и върха на главата, повдигнете гръдния кош и горната част на гърдите колкото можете по-високо. Създайте отваряне директно от сърцето към обширното небе над вас, като увеличите капацитета на дробовете, за да поемете дъха на живота. Осъзнайте това, от което се страхувате и което ви възпира, за да предприемете необходимите стъпки, за да живеете най-прекрасния си живот.

Нежно си простете тези страхове и знайте, че можете да ги освободите към небето, за да бъдат трансформирани. Повдигнете воала на заблудата, която измамно ви предпазва от нараняване и смело отворете сърцето си по-широко и по-голямо от всякога. Позволете на любовта ви да изпълни пространството около вас и всички в живота ви да получат красотата на сърцето ви. Плувайте емоционално и като риба в чистия океан от ЛЮБОВ, докато вдишвате дълбоко в позата.

3. Balasana (Детска поза) – Омекотяване на скръбта

С невинността и неосъзнаването на мислите и действията на малко дете, положете горната част на тялото върху коленете си, като бедрата потънат между петите. Позволете на главата си да намери опората на Земята, като се почувствате подкрепяни и защитени. В това сигурно място със затворени очи и поглед фокусиран навътре, осъзнайте скръбната болка, която се намира в сърцето ви.
balasana

Кой премина през живота ви? Коя връзка загубихте? Каква тъга остава?

Докато дишате дълбоко във вашето детско тяло позволете на сърцето си да отвори вратата на вашето емоционално поле и наблюдавайте какво лежи вътре във вас. Детето е предано във всеки момент на каквато и да е емоция, която е събудена и жива. Бъди дете чувстващо изцяло и незадържащо нищо: плачи, ако сълзите просто капят. Позволи на спомените от това, което е минало да изпълнят съществото ти. Отнеси се майчински към себе си в полезни енергии, които релаксират цялото ти същество и омекотяват скръбта, която се е затвърдила с времето. Когато реката от скръб е освободена, почувствай СВОБОДА, събуждаща се вътре в теб.

4. Paschimottanasana (Наклон напред) – Отказ от тревогите

Преди да влезем в позата издигаме ръцете си нагоре към небето и след това навеждаме горната част на тялото си върху краката си. Ръцете ни почиват леко върху краката или стъпалата – до където можем да стигнем и лека полека централния канал на гръбнака се подчинява на сладкото придърпване на гравитацията. В навежданията напред ние каним успокояването на ума.

Затворете очите си и се вслушайте в…блуждаещия ум, във всичките му притеснения, страхове и вариации на „какво ако”.

Точно в този момент бъдете напълно концентрирани. Бъдещето лежи далеч напред пред следващото вдишване и издишване и не е ваше, за да се страхувате или да се опитвате да го контролирате. Доверете се на силните си крака свързани в момента със земята под тях, за да ви подкрепят и да ви позволят да потънете с горната част на тялото. Откажете се от притесненията, които са като облаци в небето на вашия ум и се отворете за безкрайната широта на МИРа, който чака търпеливо, за да ви благослови.

Paschimottanasana-feature-470x260

Автор: Лори Майлс-Каруло*
Източник: http://www.myyogaonline.com

Източник и превод: http://change-life.eu/

Picture:  Found on etsy.com