Да нахраним душата си. Принципи на осъзнатото хранене

Да нахраним душата си. Принципи на осъзнатото хранене | Диана image 2

Когато стане дума за здравословно и пълноценно хранене, често хората си мислят, че това е синоним на безвкусно, блудкаво или постно. Истината е, че

осъзнатото хранене, не само може да бъде удоволствие за сетивата, но и пир за душата.

Когато се нахраниш, често се случва да ти се доспи и губиш енергия. Много хора си го обясняват с факта, че по-голяма част от кръвта се насочва за храносмилане. Вярно е, храносмилателните процеси изискват енергия, но истината е, че

след като се нахраним, трябва да се чувстваме по-заредени и жизнени, а не обратното.

По-долу съм споделила моите правила за пълноценно, удовлетворяващо хранене, което зарежда с енергия, хранителни вещества и може да бъде удоволствие за всички сетива.

  1. Да има от всичко! – Всяка наша клетка е един жив организъм, който ежедневно се нуждае от трите основни групи нутриенти: протеини, мазнини и въглехидрати. Не се лишавай от нито една от тях! Нека източник на протеини бъдат пресните, домашно или биологично отгледани чисти меса, яйца и млечни продукти. За вегетарианците – разнообразие от зърнени, бобови култури, ядки и семена. Източник на мазнини бъдат натуралните масла – краве, пречистено масло гхи и кокосово масло, както и олио като – шарлан, студено-пресован зехтин, ленено, тиквено, гроздово, рапично, от авокадо и др. студено пресовани масла. Въглехидратите да са предимно сложни – зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни – в цялото им разнообразие и разновидности.

Тези храни ще предоставят на организма ти необходимите хранителни вещества в един пълноценен баланс, който гарантира издръжливост, имунитет и правилно функциониране на клетките, органите и системите.

  1. Витамини и минерали, които носят щастие! – Нашето физическо тяло представлява една сложна система – цяло чудо на Вселената, създадено от велика сила. Всички елементи в него работят в пълен синхрон и недостигът или превесът на определени минерали или витамини може да наруши този баланс. Затова храната ни трябва да е разнообразна и напълно естествена. На преработените храни липсват редица нутриенти, които са необходими за осигуряване на този баланс.

Понеже почвите в днешния XXI-ви век са изключително изтощени, а растенията и животните – отглеждани по изкуствен път, дори и в тях може да има недостиг на хранителните вещества, които са ни необходими. Затова използването на хранителни добавки за мен не е въпрос на мода или комерс, а по-скоро изключителна необходимост и наследство от традицията да се използват билки, подправки и лечебни смески в концентриран вид. Тази традиция датира от хиляди години, още от Аюрведа и от нашите предци. В модерните времена, просто билките и смеските са дозирани и пакетирани в лесни за употреба капсули.

  1. Радост за сетивата! – Ние възприемаме храната със своите вкусови луковици, както и със своите очи. Най-пълноценната и балансирана храна е тази, която съдържа всичките 5 вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво и стипчиво. В източните традиции тези вкусове се свързват и със съответните елементи: дърво, земя, огън, вода и въздух. Когато енергията на тези елементи е в баланс в нашето тяло, тогава чувстваме сила, лекота и удовлетвореност.

Това, което привлича окото в едно ястие – това са неговите багри – зелено, червено, жълто, лилаво и бяло. Всеки цвят също е свързан с петте елемента, но също така и в багрилата на храната, в нейните аромати и миризми, се изразяват най-ценните и дори лечебни вещества и свойства: изчистване, зареждане, стимулиране на метаболизма, антипаразитно действие, имуностимулиращо и поддържащо сърдечно-съдовата система.

  1. В синхрон с природата! – Живеем в географски ширини, където имаме 4 сезона и природата ежегодно ни дарява с най-големите си богатства. Не случайно през пролетта покълват и израстват свежите листенца на зеленолистните растения – те имат пречистващо действие – подходящо за периода след тежката Зима. През Лятото – когато имаме нужда от повече хидратация, майката Земя ни залива със свежи и богати на водно съдържание плодове и зеленчуци. Есента е богата на цветове и антиоксиданти, които имат леко пречистващо действие и ни зареждат за зимния период. През Зимата традиционно съхраняваме храните по методи позволяващи да се развият в тях полезни бактерии – ферменти, които да спомогнат имунитета и храносмилането. В периода на по-тежки и мазни храни, осигуряващи ни топлина в студените месеци, ние разполагаме с кисело зеле, кисели краставички и туршии (разбира се, домашно приготвени, а не пастьоризирани от магазина).
  2. Най-подходящата храна за теб! – Във всеки един период от нашия живот ние имаме повишена нужда от определени хранителни вещества. От раждането до 6-тия месец – от майчина кърма. След 6-тия месец – от храни, богати на мазнини, минерали и желязо. Подрастващият организъм има нужда от витамини, калций и мазнини и т.н. в различните периоди – пубертет, бременност, кърмене, фертилна възраст, менопауза и старост. Нуждите са различни и според професията и начина на живот – спортуващият човек се нуждае от едно, интелектуалецът или студентът – от друго. При различни заболявания нуждите също са различни. Въпрос е на осъзнатост, намиране на релевантен източник на информация или доверие в определен специалист (нутриционист или диетолог), за да избереш най-подходящата програма за теб.

Ето и няколко публикации, където съм споделила своята програма за определени периоди или по-специфични нужди:

За най-чаровния период от живота на жената – с любов

Необходимо ли е да се подготвите за създаването на здраво дете и как?

Как свалих килограми и изчистих лицето си с натурална формула

Физическото тяло е твоят дом, свещеният храм, който приютява твоята светла душа. Нека се грижим за него, за да ни бъде уютно, да имаме енергия, за да си доставяме радост на душата. Когато сме здрави физически, тогава имаме възможност да се развиваме и да вървим устремено по своя път – с любов, хармония, радост и удовлетворение за всичките шест сетива!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист, Консултант по правилно хранене