Десет реално работещи начини за пестене на пари

Десет реално работещи начини за пестене на пари | Диана

Предполагаме ви е омръзнало да слушате за спестяванията на родителите ви, приятелите или експертите по лични финанси, даващи съвети, които са неприложими за родната ни действителност.

Ето защо ще ви предложим няколко наистина работещи трика за увеличаване на парите ви за черни дни. Вижте ги. Ще ви отнеме само 1-2 минути да ги прочетете, но пък ще са ви полезни.

1. Време е да започнете сега

Не, това не е обещание, което трябва да дадете пред себе си. Просто трябва да го направите – започнете от днес. Независимо дали става въпрос за събиране на стотинките ви в касичка, по левче всеки ден или по 25 лв. на седмица и т.н. Независимо колко можете да отделите – направете го днес.

2. Обядът да е от вкъщи

Ако сте от голям град, то по всяка вероятност денят ви започва с кафе, евентуално цигари (ако пушите), билетче за градския транспорт и по-късно през деня – обяд. Не, тук не казваме да спрете да пиете кафе или да пушите (това ще е много добър начин за спестяване), а просто да си носите обяд от вкъщи. Ще ви излиза поне два пъти по-евтино и значително по-вкусно и полезно.

3. Разпродажба

Популярна реклама у нас казваше, че можем да си набавим до 1000 лв., в случай че продадем стари и ненужни вещи. Е, може би е малко пресилено, но 100-200 лв. са лесно постижими. Просто трябва да определите кои са вещите, от които нямате нужда.

4. Без барове

Колко често излизате? А каква е средната сума, която оставяте в баровете? А защо не се опитате да изкарате уикенда и без посещението им?

5. Фитнес и/или телевизия

В случай че наистина искате да пестите, ще трябва да замразите посещенията си във фитнеса. При положение че към това добавите и месечната такса, която плащате за телевизия, сумата ще набъбне доста, нали?

6. Планирай почивката си от рано

Ранното планиране на почивката, както и закупуването на самолетни билети, ще ви спести доста пари. Според различните дестинации, това може да остави в джоба ви сума между 10 и 20 на сто от бюджета ви за почивка.

7. Рефинансирайте кредита си

В период на ниски лихви може би е добре да се замислите за рефинансиране на задълженията ви. Това в повечето случаи или няма да ви струва нищо, или ще ви коства малка сума. Единствено при рефинансиране на ипотечен кредит от друга банка ще имате допълнителни разходи за нотариус. В случай че кредитът ви е теглен преди повече от 2-3 години, тогава тези разходи ще са в пъти по-ниски от понижението на месечната ви вноска в дългосрочен план.

8. Приходи, приходи, приходи!!!

Всеки човек сам може да ограничи разходите си, в случай че му се налага или наистина го желае. Това, което е по-важно, са приходите. Съсредоточете се върху тях. Можете ли да започнете допълнителна работа? Дори и няколко часа седмично ще са напълно достатъчно за касичката ви.

9. Внимавайте в пазаруването

Експерти съветват използването на списък при пазаруване в супермаркета. В случай че винаги се придържате към него, това ще остави доста добра сума в портфейла ви.

10. Съберете дълговете си

В случай че имате вземания, сега е моментът да си ги съберете. Помолете приятелите си да си платят, а в случай, че го направят ще разполагате с известна сума пари, която е най-добре да спестите.