Диагноза „Добро момче“

Петър e 27-годишен, успешен програмист, знае два чужди езика, свири на пиано, занимава се с фотография. Но той е потиснат и се смята за непълноценен. Няма приятелка. Петър се запознава с момичета по интернет, пише си с тях, среща се с тях и в повечето случаи новата му позната му казва, че не вижда смисъл да продължават. Понякога Петър излиза няколко пъти с момичето – ходят на кино, разхождат се в парка, разговарят на кафе. А след това момичето му казва: „Ти си чудесно момче, много интересен събеседник, но между нас няма химия, искра, да си останем приятели?“. Петър вече се чувства зле дори само от мисълта, че това може да се повтори отново.

Това е приятелската зона – форма на общуване, която изключва сексуален контакт. Когато ви предложат такова приятелство, това означава, че човекът не вижда във вас потенциален сексуален партньор, не изпитва сексуално привличане. Това предложение не е страшно, ако в живота ви има и други варианти, тоест отношения, включващи физическа близост. Но това е много тежко, ако от представителите на другия пол чувате само тези думи. Не е чудно, че Петър приема себе си за непълноценен и живота си за неуспешен.

Диагноза „Добро момче“

Тъй като в приятелската зона попадат основно мъже, ще разгледаме този вариант.

Повечето мъже в детството и юношеството получават „инструкции“ как да се държат правилно с момичетата. Те не трябва да обиждат момичетата, не трябва да ги дърпат за косата и т.н. На момчетата се обяснява, че има граници, които не трябва да престъпват.

Кои са добрите момчета? Правилно – които съблюдават тези правила.

А сега въпрос – как възниква близостта? Сближаването е навлизането в личното пространство на другия човек. Именно нарушение на границите извършват мъжете, които съблазняват жените. Но „доброто момче“ не може да си позволи такова поведение независимо че вече е мъж. Поради това той предизвиква симпатия, но не и емоционален сексуален отклик. Доброто момче спазва дистанцията и между него и момичето остава невидима стена, която определя и резултата – приятно прекарване в приятелската зона. По този механизъм Петър, повтаряйки едно и също поведение, получава един и същи резултат.

Типична грешка на добрите момчета, изпращаща ги директно в приятелската зона, е очакването от жената на своеобразно разрешение за следващата стъпка – активност от нейна страна или директно съобщение „Харесвам те, продължавай!“. Тези очаквания са нереалистични. Повечето жени получават удоволствие от инициативата на ухажора си. На жената й е приятно, когато вижда, че толкова се харесва на мъжа, че той, рискувайки да получи отказ, нарушава нейните граници и навлиза в личното й пространство – не грубо и вулгарно, а уверено и настойчиво. Със самата си поява на първата, втората, третата среща жената вече е направила всичко, което се иска от нея. Жената създава „прозорец на възможността“ и очаква мъжът да се възползва. И когато това не се случи, в нея се появяват мисли и емоции, които не я настройват към по-близки отношения. „Мъжът беше много симпатичен, но ми стана много неприятно, че не се реши да ме хване за ръка“. Едни жени се дразнят, други се обиждат, трети се комплексират, четвърти си вадят извода, че „той не ме харесва достатъчно“. И какво ще направи жената, ако мъжът е интересен събеседник и й създава приятно впечатление? Ще му предложи приятелство.

Познаването на причините за проблема е от голяма полза и превръща безизходната ситуация в разрешима. С помощта на психотерапевтични методи това, което е разбираемо за ума, се превежда на езика на чувствата и убежденията. Мъжете разрешават на себе си да се сближават с жените, да нарушават границите им без очакване на позволение, на по-спокойно отношение към всички възможни отговори от страна на жената.

1. Запишете на един лист всички „добри“ и „лоши“, „правилни“ и „неправилни“ инструкции за това как да общуват с жените от детството и юношеството, от родителите, учителите, треньорите и други важни хора.

2. На друг лист напишете всички разумни, рационални схващания за отношенията между възрастните мъже и жени. Особено внимание обърнете на това, което позволявате на себе си.

3. Прочетете записаното на двата листа, мислено си представете малкото момче, което е приело тези правила и норми. Оставете листа на страна, като мислено се опитайте да оставите и тези правила и норми в миналото. Прочетете отново записките на втория лист – тези на възрастния мъж, който сте сега.

4. При среща с жена не действайте по инерцията на детските реакции – страх, срам, тревога, съмнение. Кажете си – това е от детството. И помнете – на този етап вашата задача не е да завоювате жената, а да усвоите мъжкото поведение.

Автор: Иля Шабшин