FILE - This May 1, 2014, file photo shows irrigation water runs along a dried-up ditch between rice farms in Richvale, Calif. In Santa Cruz, Calif., dozens of residents who violated their strict water rations take a seat at Water School, hoping to get hundreds of thousands of dollars in distressing penalties waived. California is in the third year of the state's worst drought in recent history. (AP Photo/Jae C. Hong, File)

Докато населението набъбва и водата става все по-оскъдна, цените на храните скачат драстично

Увеличаващото се население и търсенето на храни в съчетание с все по-оскъдните водни и земни ресурси може да доведе до удвояване на цените на хранителните продукти и да предизвика граждански бунтове в някои развиващи се страни. За това алармира доклад, цитиран от „Ройтерс”.

Търсенето на храни с по-голямо въздействие върху околната среда, като например месо, нарасна, след като развиващи се страни като Китай и Индия стават все по-големи и по-богати, коментира Мартин Хале, политически анализатор в Global Footprint Network (GFN).

„Няколко неща са много ясни: търсенето на храни се повишава неимоверно заради нарастването на населението”, посочва Хале пред „Ройтерс” и допълва: „Производството на храни става все по-нестабилно, защото климатичните промени се отразяват на производството, в контекста на нарастващия недостиг на земя и вода.”

В миналото страните успяваха да посрещнат това търсене с отглеждане на повече храна на повече земя. Но това имаше своята цена, анализира Хале, тъй като водата и обработваемата земя са на изчерпване.

drought-flood-heat-130112-660x433

Последният път, когато светът беше свидетел на тежка продоволствена криза, беше през 2007 и 2008 г., се посочва в доклада, след като екстремни метеорологични събития удариха основни зърнопроизводителни региони година по-рано, което доведе до проблеми с търсенето и цената на храните.

По-високите цени доведоха до социални и политически вълнения в Северна Африка, Близкия изток и Югоизточна и Южна Азия.

Докладът, публикуван от GFN и Програмата на ООН за околната среда, посочва, че повечето от същите страни, а именно – Мароко, Бангладеш, Тунис и Индонезия, са отново в опасност, ако цените на храните се увеличат през следващите няколко години.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: