Докато населението набъбва и водата става все по-оскъдна, цените на храните скачат драстично

Докато населението набъбва и водата става все по-оскъдна, цените на храните скачат драстично | Диана image 1

Увеличаващото се население и търсенето на храни в съчетание с все по-оскъдните водни и земни ресурси може да доведе до удвояване на цените на хранителните продукти и да предизвика граждански бунтове в някои развиващи се страни. За това алармира доклад, цитиран от „Ройтерс”.

Търсенето на храни с по-голямо въздействие върху околната среда, като например месо, нарасна, след като развиващи се страни като Китай и Индия стават все по-големи и по-богати, коментира Мартин Хале, политически анализатор в Global Footprint Network (GFN).

„Няколко неща са много ясни: търсенето на храни се повишава неимоверно заради нарастването на населението”, посочва Хале пред „Ройтерс” и допълва: „Производството на храни става все по-нестабилно, защото климатичните промени се отразяват на производството, в контекста на нарастващия недостиг на земя и вода.”

В миналото страните успяваха да посрещнат това търсене с отглеждане на повече храна на повече земя. Но това имаше своята цена, анализира Хале, тъй като водата и обработваемата земя са на изчерпване.

drought-flood-heat-130112-660x433

Последният път, когато светът беше свидетел на тежка продоволствена криза, беше през 2007 и 2008 г., се посочва в доклада, след като екстремни метеорологични събития удариха основни зърнопроизводителни региони година по-рано, което доведе до проблеми с търсенето и цената на храните.

По-високите цени доведоха до социални и политически вълнения в Северна Африка, Близкия изток и Югоизточна и Южна Азия.

Докладът, публикуван от GFN и Програмата на ООН за околната среда, посочва, че повечето от същите страни, а именно – Мароко, Бангладеш, Тунис и Индонезия, са отново в опасност, ако цените на храните се увеличат през следващите няколко години.