Защо ванилията става все по-скъпа, а вкусът ѝ се влошава?

Защо ванилията става все по-скъпа, а вкусът ѝ се влошава? | Диана image 1

Цената на ваниловите зърна, използвани за подправяне на всичко от сладолед и шоколад до кока-кола и сладкиши, се е увеличила повече от тройно за последната година. Причината – производството намалява, а с това страда и качеството, пише Bloomberg.

Това щеше да е истински дар за топ производителя Мадагаскар – островната държава, намираща се до югоизточното крайбрежие на Африка. Вместо това правителството налага мерки за подобряване на доставките и качеството, за да запази пазарния си дял.

В момент, в който мултинационални компании като Nestle SA използват повече естествени аромати в хранителните си продукти, търсенето на ванилия нараства – най-вече в развиващите се страни. Но продължителен спад в цената доведе до по-малки реколти в световен мащаб. А в Мадагаскар, който предоставя половината от зърната на културата в света, земеделските производители избират прекия път в процеса по създаване на ароматни качества, високо ценени от потребителите.

Снимка 225813

Източник: Bloomberg

В последните години, след десетилетие на ниски цени на ванилията, производството се понижи в страни като Китай, Индонезия и Уганда, селските стопани се обърнаха към растения и запасите се свиха, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

С повишението на цените производителите в Мадагаскар започнаха да жънат повече шушулки по-рано от нормалното и да ги пакетират във вакуумирани опаковки, вместо да ги консервират и сушат. Отчасти причината бе да бъдат избегнати кражби, но и страната да се възползва от оживения пазар. Търговците на едро получиха възможността да изчакват по-високи цени, тъй като глобалното предлагане се сви. Така обаче зърната станаха неузрели и не развиха напълно ванилина, който е причина за целия вкус и аромат на ванилията.

При по-малката реколта в Мадагаскар миналата година и по-малко висококачествени зърна ванилия цените скочиха в САЩ – най-големият купувач на културата в света. Ванилията от висок клас достига 250 долара за килограм в сравнение с 80 долара година по-рано и 20 долара през 2012 г., сочи американската компания Cook Flavoring, която купува ванилови зърна от няколко държави. Дори ванилията от нисък клас се продава за 210 долара за килограм спрямо 60 долара през миналата година.

По-високите цени пораждат риск за Мадагаскар, който е спечелил 280 млн. долара в чуждестранни валути от ванилия през 2014 г. – само след добива на никел, който е генерирал 1,47 млрд. долара, показват данни на централната банка. Конкуренти като Индонезия, Индия и Уганда могат да разширят производството си и да придобият пазарен дял.

Високата стойност на ванилията обаче може да не продължи дълго. Готви се по-голямо производство, а Мадагаскар ще прибере по-голяма реколта през тази година спрямо предишната.

Източник: Money.bg