Учени от Оксфорд твърдят, че веганската диета е много по-добра за планетата

Знаем, че консумацията на месо има значително въздействие върху планетата, както и че диетите на растителна основа са по-екологично устойчиви.

Но колко точно въздействие има храната, която ядем, върху екологичните резултати и каква би била разликата между веганска диета и консумацията на богата на месо или дори бедна на месо диета?

Изследвахме диетичните данни на 55 000 души и свързахме това, което са яли или пили, с пет ключови мерки: емисии на парникови газове, използване на земя, използване на вода, замърсяване на водата и загуба на биологично разнообразие.

Нашите резултати вече са публикувани в Nature Food . Ние открихме, че веганите имат само 30% от диетичните въздействия върху околната среда на тези, които ядат много месо.

Диетичните данни идват от мащабно проучване на рака и храненето , което проследява едни и същи хора (общо около 57 000 в Обединеното кралство) повече от две десетилетия.

Тези, които участваха в нашето проучване, докладваха какво са яли и пили в продължение на 12 месеца и след това ги класифицирахме в шест различни групи: вегани, вегетарианци, ядящи риба и ядящи ниско, средно и високо месо въз основа на техните собствени доклади за хранителни навици.

След това свързахме техните диетични доклади с набор от данни, съдържащ информация за въздействието върху околната среда на 57 000 храни. Най-важното е, че наборът от данни е фактор за това как и къде се произвежда дадена храна – морковите, отгледани в оранжерия в Испания, ще имат различно въздействие от тези, отгледани в поле в Обединеното кралство, например.

Това се основава на минали проучвания, които са склонни да приемат например, че всички видове хляб или всички пържоли, или всички лазаня имат еднакво въздействие върху околната среда.

Чрез включването на повече подробности и нюанси успяхме да покажем с по-голяма сигурност, че различните диети имат различно въздействие върху околната среда.

Открихме, че дори и най-неустойчивата веганска диета все още е по-екологична от диетата на най-устойчивия месоядец. С други думи, отчитането на региона на произход и методите на производство на храни не замъглява разликите във въздействието върху околната среда между диетичните групи.

Вегани срещу месоядни

Не е изненадващо, че диетите, съдържащи повече храни от животински произход, имат по-голямо въздействие върху околната среда. На единица консумирана храна, месото и млечните продукти имат от три до 100 пъти по-голямо въздействие върху околната среда от растителните храни.

Това може да означава огромни разлики между двете крайности, вегани и много ядящи месо. Веганите в нашето проучване имат само 25% от диетичното въздействие на хората, които ядат много месо, например по отношение на емисиите на парникови газове.

Това е така, защото месото използва повече земя, което означава повече обезлесяване и по-малко въглерод, съхраняван в дърветата. Той използва много тор (обикновено произведен от изкопаеми горива) за хранене на растенията, които хранят животните. И тъй като самите крави и други животни директно отделят газове.

Не са само емисиите. В сравнение с хората, които ядат много месо, веганите също имат само 25% от въздействието на диетата върху използването на земята, 46% върху използването на вода, 27% за замърсяването на водата и 34% за биоразнообразието.

Дори диетите с ниско съдържание на месо имат само около 70% от въздействието върху повечето екологични мерки на диетите с високо съдържание на месо. Това е важно: не трябва да ставате пълен веган или дори вегетарианец, за да направите голяма разлика.

Глобално въздействие

Тези констатации са от решаващо значение, тъй като се смята, че хранителната система е отговорна за около 30% от глобалните емисии на парникови газове, 70% от използването на прясна вода в света и 78% от замърсяването на прясна вода.

Около три четвърти от свободната от лед земя в света е била засегната от използване от човека, предимно за селско стопанство и промени в земеползването, като обезлесяване, което е основен източник на загуба на биологично разнообразие.

В Обединеното кралство консумацията на месо е намаляла през десетилетието до 2018 г. , но за да се изпълнят екологичните цели, Националната хранителна стратегия и Комитетът по изменение на климата на Обединеното кралство препоръчват допълнително намаление с 30%-35%.

Изборът, който правим за това какво ядем, е личен. Те са силно вкоренени навици, които могат да бъдат трудни за промяна. Но нашето проучване и други продължават да укрепват доказателствата, че хранителната система има огромно глобално въздействие върху околната среда и здравето, което може да бъде намалено чрез преход към повече растителни диети.

Надяваме се, че нашата работа може да насърчи политиците да предприемат действия и хората да направят по-устойчив избор, като същевременно ядат нещо питателно, достъпно и вкусно.

Майкъл Кларк , постдокторантски изследовател, Оксфорд Мартин програма за бъдещето на храните, Оксфордски университет и Керен Папие , старши хранителен епидемиолог, Оксфордски университет

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия .