Открити са стотици гени, които пряко влияят върху избора ни на храна

Учените са идентифицирали близо 500 гена, които оказват значително влияние върху избора ни на хранене. Това широкомащабно изследване на диетата и генетиката сигнализира за значителен напредък към създаване на персонализирани хранителни стратегии, насочени към подобряване на здравето и смекчаване на болестите , въз основа на генетичния състав на индивида.

Изследването е ръководено от д-р Джоан Коул, асистент в катедрата по биомедицинска информатика към Университета на Колорадо . 

„Някои гени, които идентифицирахме, са свързани със сетивните пътища – включително тези за вкус, мирис и текстура – ​​и могат също да увеличат реакцията на възнаграждение в мозъка“, каза д-р Коул.

Тези открития биха могли да съдържат ключа към разбирането на индивидуалните хранителни предпочитания на генетично ниво, като потенциално дават възможност на учените да създадат „сензорни генетични профили“, които биха могли да ръководят персонализирани диетични препоръки.

Фокус на изследването

Монументалното проучване се основава на данни, събрани от UK Biobank, която обхваща данни от половин милион души. 

Изследователите са използвали проучване за асоцииране на феномена (PheWAS), за да определят гените, които са по-тясно свързани с диетата, отколкото със здравето или факторите, свързани с начина на живот. Проучванията на PheWAS са мощен инструмент за установяване на асоциации между генни варианти и широк спектър от човешки черти и поведение, включително диетични избори.

Отдавна е призната значителната роля на факторите на околната среда като културен произход, социално-икономически статус и достъп до различни видове храни при оформянето на нашите хранителни навици. 

Въпреки това, д-р Коул подчертава: „Тъй като генетиката играе много по-малка роля в влиянието върху хранителния прием, отколкото всички фактори на околната среда, трябва да изследваме стотици хиляди индивиди, за да открием генетични влияния сред факторите на околната среда. Данните, необходими за това, не бяха налични доскоро.

Резултатите от проучването ще бъдат представени от д-р Коул на NUTRITION 2023 , ежегодно събитие, организирано от Американското дружество по хранене в Бостън.

Как е проведено изследването

Основно препятствие при разпознаването на гени, свързани с диетата, е сложната мрежа от взаимовръзки между хранителните навици и други елементи, включително здравни и социално-икономически фактори. 

За да преодолее това предизвикателство, екипът приложи изчислителни методи за разделяне на преките генетични влияния върху диетата от косвените, като например ген, влияещ върху диабета, който след това подтиква човек да ограничи приема на захар.

Включването на подробни здравни и социално-икономически данни в Биобанката на Обединеното кралство, заедно със задълбочена генетична информация, беше от ключово значение за успеха на този подход. Чрез изследване на индивидуални генетични варианти във връзка с хиляди черти, изследователите успяха да филтрират индиректни генни варианти, по-тясно свързани с други фактори.

Какво са научили изследователите 

Анализът разкрива приблизително 300 гена, които пряко влияят върху консумацията на специфични храни и близо 200 гена, свързани с цялостните диетични модели като консумацията на риба или плодове. 

„Проучването показа, че диетичните модели обикновено имат по-индиректни генетични ефекти, което означава, че са свързани с много други фактори“, каза д-р Коул. 

Това подчертава значението на разглеждането на диетичния избор в по-широк контекст на други допринасящи фактори, за да се разбере точно тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Бъдещи изследвания 

Гледайки напред, д-р Коул планира да се задълбочи в новооткритите гени, свързани с диетата, за да разбере по-добре техните функции и да открие повече гени, които пряко влияят върху диетичните избори. 

Изследването отваря множество пътища за транслационни изследвания, като например използване на генетична информация за приспособяване на вкусовия профил на диета, предназначена за загуба на тегло, за да се увеличи придържането.

Друго потенциално приложение на откритията е персонализирането на храната въз основа на генетичната предразположеност на човека. 

„Ако знаем, че ген, кодиращ обонятелен рецептор в носа, увеличава харесването на плодовете и засилва реакцията на възнаграждение в мозъка, тогава молекулярните изследвания на този рецептор могат да се използват за идентифициране на естествени или синтетични съединения, които се свързват с него,“ каза д-р Коул. „След това бихме могли да видим дали добавянето на едно от тези съединения към здравословни храни прави тези храни по-привлекателни за този човек.“ 

Този новаторски подход може да революционизира начина, по който възприемаме и прилагаме диетични препоръки, приближавайки ни към ерата на наистина персонализирано хранене.

Повече за избора на диета 

Диетичните избори са сложни решения, повлияни от набор от физиологични, психологически, социални и културни фактори. Ето по-отблизо някои от тези елементи:

Физиологични фактори

Нуждите на нашето тяло и индивидуалният метаболизъм до голяма степен диктуват какво ядем. Възрастта, полът, съставът на тялото и нивото на активност играят роля при определянето на енергийните и хранителните нужди. Например растящите деца, спортистите или бременните жени имат различни хранителни изисквания в сравнение с възрастните, които водят заседнал живот.

Генетични фактори

Както подчертава проучването, определени гени, свързани с възприятието за вкус, мирис и текстура, могат да повлияят на хранителните предпочитания и избора на диета. Известно е също, че определени генетични варианти влияят върху метаболитните ни реакции към храната, включително как съхраняваме мазнини или обработваме захари, допринасяйки за предразположения към състояния като затлъстяване или диабет.

Психологически фактори

Емоциите, настроението и възприеманият стрес могат значително да повлияят на избора ни на диета. Някои хора може да се обърнат към утешителни храни по време на стрес или да се отдадат на нездравословни хранителни навици поради депресия или тревожност.

Социално-икономически фактори

Нивото на доходите, образователните постижения и професионалният статус могат да повлияят на избора на диета. Индивидите от по-високи социално-икономически групи често имат по-добър достъп до висококачествена, питателна храна и е по-вероятно да имат по-здравословни хранителни навици в сравнение с тези от по-ниски социално-икономически групи.

Културни фактори

Културните норми и традиции играят важна роля при оформянето на хранителния избор. Храните, консумирани често в определени култури, могат да бъдат повлияни от исторически достъп до определени съставки, религиозни вярвания или традиционни вярвания за здравето.

Фактори на околната среда

Хранителната среда, включително достъпността и наличието на възможности за здравословна (или нездравословна) храна, както и маркетингът и рекламата на хранителни продукти също съществено оформят диетичните избори.

Разбирането на тези различни фактори може да помогне за създаването на по-добре насочени интервенции за подобряване на хранителните навици на индивидуално и популационно ниво. Например, стратегиите могат да варират от персонализирани съвети за хранене, базирани на генетичен състав, до инициативи за обществено здраве, насочени към подобряване на хранителната среда и достъпа до здравословна храна.