Едно наум, ако бившето гадже иска да останете приятели

Едно наум, ако бившето гадже иска да останете приятели | Диана

Бившето ви гадже иска да останете приятели? Радвайте се на раздялата, защото вероятно сте се отървали от по-лошо. Казва го изследване на психолози от университета в Оукланд сред бивши партньори и мотацията им да останат приятели.

Психолозите Джъстин Могилски и Лиза Уелинг подготвили два въпросника, на които отговорили 861 участници. Първият бил за отношенията между влюбената двойка, втория – за периода след скъсването, разказва „Мадам Фигаро“.

И изводите са невероятни: индивидите, склонни към нарцисизъм и психопатия, по-често искат да запазят връзките си с бившите.

За да разберат по-добре мотивацията на тази група, представителите й били поканени да изброят причините за желанието си за запазят приятелството с бившите си половинки.

Те са седем.

На върха на топ 7 е удоволствието да имаш верен приятел, на който можеш да разчиташ. Нищо лошо. Но от другата страна на везната натежава сексът – по-често при мъжете. Това е важна причина като цяло за „по-мрачните личности“.

Д-р Тони Ферети, експерт по нарцисизма, хвърля добра светлина върху резултатите от проучването. „Нарцисистите мразят да се провалят или да губят. Те ще направят всичко възможно, за да запазят връзката, ако не са били инициатори за прекратяването й. Нарцисизмът им е наранен, когато са отхвърлени от партньора си, и могат да изпитат трудности да продължат напред.“

Романтичните връзки са важни за психическото здраве и носят множество ползи, пояснява Ферети и добавя, че хората, които изпитват близост и имат здрава връзка, по правило са физически по-активни, по-социални, живеят по-дълго и са по- здрави. На всичко отгоре са по-щастливи. При толкова много ползи, не е странно да искаш да останеш близък с бившата си половинка.

Нарцисът отчита обаче и други ползи. Той може да реши, че партньорът повишава социалния му статус. Заради това мнозина егоцентрици „придобиват“, така да се каже, „съпруга-трофей“, смята експертът. В представата на нарциса такава съпруга му дава възможност да си вдигне самочувствието и самоувереността.

Психолозите правят извода, че „тъмните“ характери по-често се интересуват каква ще е ползата им от връзката, отколкото от другите важни за една връзка неща. Освен това те могат да останат свързани с бившите си, за да запазят достъпа си до ресурси, които смятат за ценни. Имат например информация кои са уязвимите и слабите места на бившите им, която могат да експлоатират и манипулират, а това им дава чувството за власт и контрол.

 Така че, смятайте се за предупредени!