Гладните родители прехранват децата си

Гладните родители прехранват децата си | Диана

Затлъстяването при хлапетата често е резултат от момента, когато детето е сито, а майката – не.

В неголямо по обем, но интересно проучване на Университета на Флорида, изследователите наблюдавали 29 деца и техните родители. Всяка майка трябвало да оцени нивото на глада си, а след това и същия параметър за детето си.
 
Резултатите сочат, че жените с наднормено тегло или затлъстяване, които отчели, че в момента са гладни, възприели глада на децата си също като по-голям от действителния и съответно им сервирали повече храна.
 
Изследователите също така открили, че независимо от теглото или възприятията за глада на майката, повечето участници предлагали на децата си доста по-големи порции от нужното. Препоръчителният дневен прием за децата между 3 и 6 години е от 1000 до 1400 калории. Така в идеалния случай едно хранене не би трябвало да надвишава 400 калории, а майките сервирали средно по 573.
 
„Малките деца изпитват трудност в това да осъзнаят дали са сити, затова колкото повече ги храним, те толкова повече ще изядат”, казва главният изследовател Сара Щромберг, докторант по клинична психология в Колежа по обществено здраве към Университета на Флорида.
 
„Мисля, че това малко изследване показва нуждата от разпространяването на повече знания, информираност и стратегии, за да помогнем на родителите и децата заедно да придобият здравословни хранителни навици” допълва д-р Дейвид Джанки, професор по клинична и здравна психология.