Всяка дама иска щом се погледне в огледалото да види кожата си млада и жизнена. С напредването на възрастта тялото ни започва да произвежда все по-малко колаген. Това означава, че постепенно кожата ни губи своята еластичност, твърдост, става по-отпусната.
Козметиката и козметичните процедури са добро решение, но има някои основни храни, които могат да направят чудеса с кожата ви, защото спомагат за синтезирането на колаген в организма. Запишете си ги!
Бульон от кости
Когато приготвяте ястие с пилешко, телешко, агнешко или свинско месо, не изхвърляйте костите. Пригответе си бульон от тях, добавете по желание подправки и зеленчуци. Консумирането на костния бульон е едно мощно средство за възстановяване на колагена в кожата и начин да забавите появата на бръчките.
Желатинът, получен от бульона, също така изобилства от колаген, облекчава храносмилателния тракт, което от своя страна забавя стареенето на кожата.
Зеленчуци
Зеленчуците са съществена част от ежедневното хранене. Хапвайте по-често от тъмните листни зеленчуци като спанак, червено зеле, кейл. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, които разрушават колагена в кожата.
Не пропускайте и червените зеленчуци като цвекло, домати и червени чушки, които са богати на ликопен, който повишава производството на колаген и предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето. Към тях добавете и моркови, сладки картофи, тиква, които са заредени с витамин А, който възстановява колагена.
Риба
Риби като скумрия, сьомга и риба тон са богати на полезните и важните за здравето и младостта на кожата омега-3 мастни киселини. Благодарение на тези киселини се осигурява защита на мастната мембрана около кожните клетки, което прави кожата да изглежда млада и свежа.
Честата консумация на риба ще спомогне и за намаляване на възпалението и осигуряване на незаменими аминокиселини, поддържащи кожата стегната и еластична.
Чесън
Чесънът не само повишава защитните сили на организма, но спомага и за възстановяването на колагена в кожата, благодарение на липоевата киселина и таурина, които се съдържат в него. Той също е отличен източник на сяра, съществена част от производството на колаген. Ето защо е добре да хапвате от него през цялата година.