Имало едно време мъже и жени

Някой вече може да се идентифицира като мъж в понеделник, като жена в сряда и като нито едното от двете за уикенда.

В един от многото великолепни скечове на майсторите на сюрреалистичния и абсурдистки хумор от британската трупа “Монти Пайтън”, млада дама в родилното отделение пита доктора какъв е полът на бебето, което преди секунди е излязло от нея. Мъжът с медицинска престилка и снизходително снобско произношение отвръща на майката: “Не мислите ли, че още е рано да му налагаме роли?”.

Фарсът на “Монти Пайтън” отпреди няколко десетилетия днес е радикална реалност, сглобена от поколението на милениалите, наричано още “поколението на специалните снежинки”. Солиден и влиятелен сегмент от демографската кохорта на родените между 80-те и 2000-те години преосмислиха пола като социална конструкция и започнаха културна война срещу хромозомите.

Западният свят стана арена на ожесточен дебат за сексуалните различия и характеристики. Разрастващо се движение от активисти желаят да премахнат “игото на двата пола” и да ориентират света към “джендър флуидно” бъдеще, в което няма мъжки и женски индивиди.

Поколението Y има намерение да ускори процеса по размиване на границите между половете. The Atlantic очерта драматично различното отношение на много съвременни млади хора към сексуалния диморфизъм, характерен за човешкия вид в статията Millennials and Gender: A Major Attitude Shift. Милениалите, които са отгледани в среда на систематично задоволяване на всеки техен каприз, активно се опитват да предефинират значението на пола.

Според изследване на Intelligence Group повече от 2/3 от хората на възраст 14-34 години в САЩ смятат, че полът вече не определя поведението. Това може да бъде видяно навсякъде в западния свят, включително и в по-големите градове на България – все повече млади хора с “безполово”, “полово двусмислено” или “полово флуидно” поведение пращат в забвение традиционните сексуални кодове и норми на обществото. Жени се държат като мъже, мъже “играят ролята” на жени, а други просто преминават от една полова фаза в друга. Друго скорошно проучване – на Pew – показва, че повече жени (34%), отколкото мъже (24%) от поколението Y се стремят към шефски позиции, като в същото време две трети са на мнение, че мъжете все още държат привилегировани позиции в обществото.

За разлика от поколението преди тях, милениалите са отгледани едновременно от работещи майки и бащи и гледат на половите роли и идентичности по коренно различен начин от своите предшественици.

Те осмислят себе си като двигател на социална промяна и ядро на активизъм за демонтиране на “джендър стереотипи”.

Половината от запитаните в социологическо проучване на Fusion милениали в англоезичния свят смятат, че половете не се изчерпват с мъжки и женски. Колежите на Запад днес са инкубатор за създаване и приемане на езикови кодове, предназначени да премахнат ограничението на X и Y хромозомите с постоянно разширяващ се каталог от полово неутрални обръщения. Поколението на “специалните снежинки” се е заело със задачата да пенсионира думите “тя” и “той”.

Всеки рационален и логичен човек лесно би се объркал в сложния лабиринт на новата сексуална реалност, монтирана в академиите и социалните мрежи и медии от милениал активистите.

От “аполов” през “полово флуиден” до “многополов” – вариациите са всевъзможни. Някой може да се идентифицира като мъж в понеделник, като жена в сряда и като нито едното от двете за уикенда. Уди Алън бе казал, че бисексуалността увеличава шансовете ви да забиете нещо в петък вечер двойно.

“Специалните снежинки” отведоха този тип хумор до ръба на пропастта, отвъд която е чистият, нерафиниран абсурд.

Вдъхновената от милениалите полова революция е заразена от бактерията на тежките противоречия.

От една страна, те твърдят, че мъж може да се роди в тялото на жена и обратно, и затова държат скечът на “Монти Пайтън” за “рано е да се каже момче или момиче” да се превърне в юридически легитимна медицинска действителност.

От друга страна, милениалите нахъсано защитават псевдонаучната глупост, че полът е изцяло социална конструкция и няма истински разлики между мъжките и женските индивиди от вида хомо сапиенс. Може би е време да си изберат едно от двете. А може би не. Антиинтелектуалният колапс пред реалността е доминираща черта на “специалните снежинки” и тяхното все по-абсурдно осмисляне на света. Трябва да разберете, че това са хора, които виждат природата и науката като “репресивни агенти на традиционното общество” и обичат да пакетират фактите като враждебни агресори на техните прогресивни емоции. Поколението Y обяви война на рационалното мислене и научния метод в своя поход към безполова дистопия.

Време е да си припомните повече скечове на “Монти Пайтън”, за да знаете какво да очаквате, дами и господа. Обръщам се така към вас, докато все още е възможно.