Ирландия декриминализира кокаина и хероина

Властите в страната планират изграждането на специални стаи за зависими в Дъблин.

Ирландия е на път да декриминализира марихуаната, кокаина и хероина за лична употреба. Тази информация беше потвърдена от ресорния министър на страната Еодан О Риодейн (Aodhán Ó Ríordáin), пише вестник Индипендънт. Заедно с това властите в страната планират изграждането на специални стаи в Дъблин, където зависимите ще могат да употребяват тези вещества, но ще имат осигурени чисти игли, спринцовки и т.н.

По думите на Риодейн фокусът върху проблема трябва да се промени от обвиненията срещу пристрастените към оказването на помощ. Заедно с това той коментира, че трябва да се има предвид разликата, че целта е за декриминализация, а не за легализация на наркотиците. Това означава, че разпространението на тези вещества ще бъде подсъдимо, но не и тяхното използване.

„Аз твърдо подкрепям идеята, че е нужна промяна в това как гледаме на злоупотребата с различни вещества. Ако искаме тя да бъде ограничена, трябва да помогнем на пристрастените да се справят с проблема“, смята министърът.

По думите на Еодан О Риодейн, цитиран от The Irish Times, има широк консенсус за декриминализирането на наркотиците, но все пак крайното решение ще бъде останаво на следващото правителство.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: