Ирландия декриминализира кокаина и хероина

Ирландия декриминализира кокаина и хероина | Диана

Властите в страната планират изграждането на специални стаи за зависими в Дъблин.

Ирландия е на път да декриминализира марихуаната, кокаина и хероина за лична употреба. Тази информация беше потвърдена от ресорния министър на страната Еодан О Риодейн (Aodhán Ó Ríordáin), пише вестник Индипендънт. Заедно с това властите в страната планират изграждането на специални стаи в Дъблин, където зависимите ще могат да употребяват тези вещества, но ще имат осигурени чисти игли, спринцовки и т.н.

По думите на Риодейн фокусът върху проблема трябва да се промени от обвиненията срещу пристрастените към оказването на помощ. Заедно с това той коментира, че трябва да се има предвид разликата, че целта е за декриминализация, а не за легализация на наркотиците. Това означава, че разпространението на тези вещества ще бъде подсъдимо, но не и тяхното използване.

“Аз твърдо подкрепям идеята, че е нужна промяна в това как гледаме на злоупотребата с различни вещества. Ако искаме тя да бъде ограничена, трябва да помогнем на пристрастените да се справят с проблема”, смята министърът.

По думите на Еодан О Риодейн, цитиран от The Irish Times, има широк консенсус за декриминализирането на наркотиците, но все пак крайното решение ще бъде останаво на следващото правителство.