Как да бъдеш щастлива – 12 съвета към дъщеря ми

Дъщеря ми Елиза завършва гимназия след две седмици. Дните са дълги, но годините са кратки. Опитвам се да потисна желанието си да вървя след нея вкъщи и да ѝ давам мъдри съвети. За да облекча мислите си, ето какво бих ѝ казала както на нея, така и на всеки, който завършва гимназия, колеж или магистърска програма:

1. Опознай себе си.

Нещо, което ми става все по-ясно всеки ден, е, че няма магическо, пасващо на всички, решение за щастлив, здрав и продуктивен живот. Трябва да познаваш себе си: своя темперамент, интереси, ценности, защото хората са различни.

Например:

     – Дали си Поддръжник (дисциплиниран и спазващ правилата), Съмняващ се (който задава въпроси и не приема зададените норми, без да ги подлага на съмнение), Съгласяващ се (който поставя спазването на ангажиментите към хората и обществото над себе си) или Бунтовник (който се бунтува срещу наложените правила)?

     – Дали си Чучулига, или Бухал?

     – Дали си Маратонец (поставяш си дългосрочни цели и бавно, но упорито ги преследваш), или си Спринтьор (предпочиташ )?

     – Дали си Любител на простите неща, или Любител на изобилието?

     – Дали си от типа, който довършва нещата, или ги започва?

     – Дали си Спестовен купувач, или Разточителен купувач?

Колкото по-добре познаваме себе си, с по-голяма готовност можем да изградим живот, който ще ни носи щастие.

2. Бъди нащрек за „оставянето на течението“.

Това се случва, когато вземем решение да не вземаме решения или да не поемаме отговорност.

Започваш да учиш медицина, защото и двамата ти родители са лекари. Жениш се, защото всичките ти приятели се го правят. Започваш работа, защото някой ти я е предложил. Стараеш се всички да те уважават, опитваш се да избегнеш кавга или пък изпитваш пристъп на несигурност, или просто не знаеш какво друго да направиш – затова поемаш по пътя на най-малкото съпротивление.

Думата „течение“ има привкус на мързел или неангажираност. Не е вярно!

Да се носиш по течението, често налага голямо количество труд и дисциплина. За мен ученето на право беше пускане по течението и трудно във всеки един момент, от входящите изпити, през стажа, до приемането ми в адвокатската колегия на Ню Йорк с изпит.

Една от Тайните на Порасналите хора е: „Можеш да избираш какво правиш, но не можеш да избереш какво обичаш да правиш“. Ето още една:
„Одобрението от хората, на които се възхищаваш, е ценно, но не е достатъчно като основа за щастлив живот“.

Един от проблемите на течението е, че се опитваме да отречем, че се носим по него.

3. Не позволявай на перфектното да се превръща във враг на хубавото.

Това го отмъкнах от Волтер и често си го припомням. Не мога да си позволя на перфектното и измислено мое „аз“ да потъпква истинското и присъстващо аз.

Напомням си, че 20-те минути ходене, които успявам да отделя, са по-добре от 6-километровия маратон, който никога не правя; както и това, да почерпя приятелите си, които съм поканила на гости, с храна, поръчана по телефона, е по-добре от това, никога да не организирам стилна вечеринка вкъщи.

4. Създай (и пренаписвай) своя собствен списък от лични заповеди.

Ето моите лични 12 заповеди. Това не са определени решения, от сорта на „ще си оправям леглото“, а принципи, в съответствие с които се опитвам да живея живота си.

Направи го и ти: мисля, че това е прекрасно упражнение – да отсееш своите най-съкровени ценности и надежди в един стегнат списък, за да са много ясни в твоята глава. И редовно можеш да се връщаш към тях, за да ги обновяваш, докато остаряваш и животът се променя.

За пример ето моите лични 12 заповеди:

1. Бъди себе си.

2. Не се впрягай.

3. Дръж се така, както искаш да се чувстваш.

4. Направи го сега.

5. Бъди учтив и справедлив.

6. Наслаждавай се на процеса.

7. Раздавай се.

8. Идентифицирай проблема.

9. Давай по-ведро.

10. Направи, каквото трябва да се направи.

11. Не прави сметки.

12. Любовта е най-важното.

5. Идентифицирай проблема.

Това изглежда толкова очевидно, но беше едно от най-големите ми прозрения. Сега при изнервяща ситуация се питам: „Какво ме притеснява? Защо нещо не се получава? Какъв точно е проблемът тук?“.

Например една приятелка мразеше работата си в сферата на правото толкова много, че беше готова да напусне. Но когато „идентифицира проблема“, тя осъзна, че мрази пътуването до работа. Започна да слуша аудио книги и животът ѝ се подобри значително.

Невинаги има такова лесно и категорично решение, но независимо от това, не спирам да се удивлявам колко често работи.

6. Грижи се за тялото си: упражнявай се редовно и се наспивай добре. 

 Провела съм стотици интервюта на тема щастие и навици с успешни и съзидателни хора. И почти всички от тях споменават значението на редовна гимнастика, както и това, че им се иска да бяха започнали този навик по-скоро. Те също така често споменават значението на набавянето на достатъчно сън.

Нашето физическо възприятие винаги оцветява нашето емоционално и интелектуално преживяване. Ако се чувстваме изтощени или бавни, е трудно да сме продуктивни и по-съзидателни. Наспи се и прави гимнастика, и ще установиш, че е много по-лесно да бъдеш щастлив, по-здрав, продуктивен и съзидателен.

7. Не очаквай да си мотивиран от мотивацията. 

Много ме дразни думата „мотивация“. Опитвам се да не я използвам, никога.

Хората често ми казват: „Да, много съм мотивиран да постигна тази цел“, но когато ги натисна малко, се оказва, че макар и страстно, искат да постигнат определен резултат, не правят нищо по въпроса. Така че, какво означава, когато твърдят, че са „мотивирани“? Идея си нямам.

Всъщност хората не се мотивират от мотивацията.

Съветите на експертите често се опират върху мотивацията, като обясняват на хората, че имат нужда от повече мотивация, за да изпълнят решенията си. Това може и да работи по определен начин, за определени хора (виж по-долу), но не и за всеки.

Лошият резултат от този съвет е, че някои хора прекарват много време в самобичуване и гърч от мисли колко искат да постигнат определен резултат, сякаш желанието може да командва поведението. А това рядко се получава.

Вместо да мислиш за мотивацията, аз смятам, че трябва да мислиш за целите си и след това да предприемеш конкретни, практически стъпки за постигане на целите си.

Вместо да мислиш: „Толкова ми се иска да отслабна”, мисли за конкретните стъпки като „Ще си донеса храна от вкъщи“, „Няма да използвам автомата за закуски“, „Няма да ям бургери“, „Ще престана да ям захар“, „Ще си приготвям храна поне четири нощи в седмицата“, „Ще ходя на пазара за свежи плодове и зеленчуци в събота, за да се заредя с вкусни продукти“.

8. Отдели време и енергия за изграждането на здрави отношения.

И древните философи, и съвременните учени са съгласни по отношение на това: найважният ключ към щастието е изграждането на силни взаимоотношения с другите хора. Имаме нужда от трайни интимни връзки, имаме нужда да чувстваме, че принадлежим, имаме нужда да се доверяваме; имаме нужда да получаваме и даваме подкрепа.

Всяко нещо, което има възможността да задълбочава или разширява взаимоотношенията, вероятно ще осигури щастие. Неща като:

 • Посещаване на сбирки на класа.
 • Ходене на сватби.
 • Запомнянето на рождени дни.
 • Поддържането на групов чат с приятелите ти, които са разпилени из света.
 • Стартирането на читателски клуб.
 • Сприятеляването с приятелите на приятелите ти.
 • Определянето на дата веднъж в годината, на която винаги се събирате – няколко години след завършване на колежа всичките ми приятели се събирахме в един уикенд през март. Някак си престанахме и винаги съм съжалявала за това. И в тази връзка…
 • Ако някой е важен за теб, прави конкретни планове да се виждате: защото, запомни, нещо, което може да се случи по всяко време, често никога не се случва.

9. Запитай се: „На кого завиждам?“.

Завистта е много неприятна емоция и често не искаме дори да си признаем, че я изпитваме.

Но негативните емоции играят много важна роля в щастливия живот, защото ни предупреждават, че нещо трябва да се промени. Когато завиждаме на някого, това е знак, че този човек има нещо, което ни се иска да имаме за себе си. А това е полезно да го знаем.

Когато обмислях дали да премина от правото към писането, забелязах, че когато чета в моето списание от колежа за хора, които имат страхотни кариери в сферата на правото, проявявах само лек интерес; но когато четях за хора със страхотни кариери на писатели, направо ми призляваше от завист. Това беше много важно прозрение.

10. Запомни: всеки прави грешки.

Всеки прави грешки; неизбежно е. И ако не се случва да се провалиш от време на време, значи просто не живееш достатъчно активно.

11. Разпознавай своя „знак“.

При комарджиите „знак“ е промяна в поведението, която разкрива вътрешното ти състояние. Комарджиите търсят знаци дали другите играчи държат добри или лоши карти.

И в ежедневието си хората също имат издайнически „знак“.

Например моят „знак“ беше, че когато се чувствах разтревожена или загрижена, аз препрочитах книги, насочени към млади и все по-млади читатели. При всякакви обстоятелства обожавам детската литература и я чета често, но когато обръщането към тези книги се превръща в знак за моята тревожност, аз неизменно предпочитам вече четени книги, вместо такива, които не съм чела. Търся уюта и познатото високо качество на книги, които знам, че обичам.

Себепознанието е едно от най-големите предизвикателства за щастие и добри навици. Защо е трудно да осъзная, че изпитвам тревожност – не го ли усещам? Защо е толкова трудно да опознаеш себе си? Сякаш нищо не би трябвало да е по-лесно от това и очевидно от това да познаваме себе си – но не е така.

Разпознаването и следенето за твоя „знак“ може да ти помогне да управляваш себе си.

12. Събирай своите собствени Тайни на Порасналите – парченцата мъдрост, които съм успяла да събера като възрастен. Забавно е – и помага да ги помниш.

Например…

 • Външният ред помага за вътрешното спокойствие.
 • Работата е една от най-опасните форми на отлагане.
 • Лекарствата, които можеш да си купиш от аптеката без рецепта, са изненадващо ефикасни.
 • Грижата за себе си не е егоизъм.
 • Повечето решения не изискват кой знае колко дълго ровене за информация.
 • Често нещата стават по-трудни, преди да станат по-лесни.
 • По-лесно е да си в час, отколкото да наваксваш.
 • Сапун и вода премахват повечето петна.
 • Не можем да накараме другите да се променят, но когато ние се променяме, отношенията се променят.
 • Не се оставяй да попаднеш в „празнота“, яж, когато си гладен, напълни си колата с бензин, имай винаги малко пари подръка.

Автор: Гретчен Рубин, писател за навиците и щастието от сайта й – http://gretchenrubin.com/