Как да кажем сбогом на токсичните хора в живота си

Всички ние имаме способността да избираме хората, които да поканим в живота си и тези, от които да се отървем. Въпреки това, човешката ни природа ни кара да правим грешки, които могат да ни поставят под влиянието на лоша компания. Искаме да водим щастлив живот и да бъдем обградени от хора, които ги е грижа за нас както в личен, така и в професионален план. С други думи, искаме да бъдем в добра компания.

Истината е, че е по-добре да бъдеш сам, отколкото да си обкръжен от токсични хора. Но човекът е социално същество, което не може да живее изолирано. Изследователи са установили, че самотата уврежда здравето не по-малко от тютюнопушенето, защото увеличава задръстващи кръвоносните съдове протеини, които могат да причинят инфаркт и инсулт.

Предлагаме Ви кратък списък с черти, присъщи на хората, които са лоша компания за вас.

1. Те са негативни.

Не може да контролирате това, което негативните хора казват на вас и на другите. Имате обаче контрол над това, което избирате да чуете и приемете от тях. Техните думи и действия лесно могат да нахлуят в съзнанието ви и да нанесат сериозни щети върху вашето самочувствие.

Не забравяйте, че не може да промените човек, който не иска да се промени. Спрете да оправдавате чуждото лошо поведение и се фокусирайте върху позитивните хора във вашия живот.

2. Завиждат ви.

Ако ваш приятел ви завижда, това е защото иска да има това, което вие имате или да бъде като вас. Важно е да помагате на приятелите си и да ги насърчавате в преследването на техните мечти, но това не означава, че вие отговаряте за задоволяването на всяка тяхна нужда и разрешаването на техните проблеми.

Завистта е изключително разрушителна и за двете страни във връзката, защото тя може да ви накара се почувствате виновни, че имате това, което вашият приятел не притежава, и съответно да накара приятеля ви да ви мрази за това, което сте.

3. Искат да се промените.

Истинският приятел е този, който те приема такъв, какъвто си. Трябва да внимавате с хората, които очакват и искат от вас да бъдете различен човек. Правилното решение в случая е да продължите да бъдете себе си и да не поддържате връзка с подобни хора.

По-лесно е да запълните празнотата в живота си, оставена от загубата на приятел, отколкото дупката, която се появява, когато изгубите себе си. Останете верен на себе си.

4. Не ви ценят.

Прекарвайте времето си близо до хора, които наистина искат да бъдат около вас. Когато някой наистина го е грижа за вас, той винаги ще намери време да ви изслуша и да ви помогне с каквото може. Не е необходимо да принуждавате някого да прекарва време с вас.

Покажете уважение към себе си, като се сбогувате с хората, които не ви ценят.

5. Лъжат ви.

Любовта не е страст, романтика и свещи. Тя е начин на поведение и комуникация сред семейство, приятели и колеги. Ако някой ви лъже, той проявява неуважение към вас и връзката, която имате с него. Хората, които казват това, което вярват, че искате да чуете, вместо истината, винаги поставят собствената изгода пред добрите взаимоотношения с останалите.

Автор: Питър Икономи (Автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“. Статията е написана за inc.com)