Kак да се предпазим от чуждата и негативна енергия

Kак да се предпазим от чуждата негативна енергия | Диана image 5

В тази статия няма да си говорим за ритуали, религия и неща които нямат приложение и са трудни за разбираме. Вместо това ще би обясним някои лесни практически методи за управление на чуждата (без значение дали е положителна или отрицателна) психична енергия, която в определени ситуации може да окаже негативно влияние върху нас.

Както всички знаем – много хора са избрали да бъдат когнитивни скъперници. Това са хора, които не се интересуват от никой друг, освен от самите себе си. От друга страна – все повече и повече хора развиват своите интуиция и свръхчувствителност, уважават природата и притежават много силно развито шесто чувство. Те умеят буквално да проектират съзнанието си в умовете на другите и да усетят дори и най-дълбоките им чувства. Науката нарича това явление „интуитивна емпатия“. Всичко това е много хубаво, но има определени ситуации в които то може да се превърне в пречка при социални общувания, а и в живота като цяло.

В историята на Света, такива крайно чувствителни хора са били назовавани екстрасенси или ясновидци. В действителност – всички ние притежаваме в известна степен такива способности, но понататъшното им усъвършенстване и развитие е въпрос на преживявания, случки, детство, травми, унаследеност и околна среда. Получената, обработена и комбинирана информация от сетивата ни създава изцяло нови измерения на чувствителност в мозъците на тези, които са предразположени да развият по-добре когнитивните си умения. Крайно чувствителните хора могат буквално да четат или усещат мислите и чувствата на другите.

Може би ви се е случвало да попаднете на място, където са събрани различни хора и внезапно да усетите емоциите и чувствата им. Понякога дори можете да узнаете какво всеки един от тях си мисли за вас. В нашия свят, където обикновено цари безчувствие такива когнитивни способности могат да са огромно предимство, но от друга страна те също могат и да се превърнат в проблем.

Често пъти проблеми възникват не от липсата на социални умения, а от свръхчувствителността на такива хора и склонността им да игнорират някои основни принципи – като например противопоставянето на стремежа за баланс. Говори се за енергии, вибрации, емоции и чувства, както и съответно как да се предпазим от негативната енергия на околните.

Но какво всъщност означава да се предпазим от чужда енергия?

За каква енергия изобщо става въпрос? Истината е, че всъщност няма негативна или положителна енергия. Единствено последиците от нашите действия и интерпретации на събитията придават положителен или отрицателен смисъл на случващото се. На практика всичко е субективно и като цяло е доста относително.

Човешкият АЗ представлява съвкупност от натрупани с годините информация и разбирания. Той е призмата [изградена от съзнание и подсъзнание] през която усвояваме света, а психичната енергия е абстрактното понятие, отразяващо обмяната на първична информация между два индивида чрез техните съзнания или подсъзнания. Иначе казано – под психична енергия се има предвид енергията отразяваща крайния баланс при контакт между два АЗ-а и възникналите последици за тях в собствените им съзнания, подсъзнания и реалности. Колкото и объркано да ви звучи това, само след няколко реда всичко ще ви стане кристално ясно.

Необходимо е да отбележим, че понятията емпатия и съчувствие са две различни състояния, но в българският език незнайно поради какви причини, те почти винаги се отнасят за едно и също нещо нещо. Емпатията е възможността ни да усещаме емоциите на другите хора, а съчувствието е чувството на състрадание към тях. Емпатията, образно казано е по-скоро умението да поставите ума си в мозъка на другия и да усетите какво той чувства. Хората, които дори несъзнателно правят това се наричат емпати, а много чувствителните – интуитивни емпати. Именно те са силно уязвими от чуждата психична енергия и докато на пръв поглед всичко това звучи забавно – в действителност усещането може да е доста изтощително и често пъти – мъчително.

Генезис на проблема и честите заблуди в които изпадаме

Много хора се заблуждават, че ако те са любезни и „добри“ ще могат да постигнат всичко в живота си. Или най-малкото – те си мислят, че по този начин ще могат да си спестят доста неприятности. За съжаление това не е вярно, тотално грешно е и е неестествено. Запитвали ли сте се, защо всички такива „мили хора“ толкова бързо свършват разбити и загубени в живота си? Истината е, че трябва да бъдете директни, прями и истински със себе си. Да казвате нещата, което мислите и да мислите това, което казвате. Трябва просто да бъдете себе си, да умеете да се изразявате и да не се страхувате да го правите.

Силата на необходимото отрицание има потенциала да ви отведе много по-надалече отколкото безличното приемане за сметка на собственото ви унищожение. Кажете с увереност: „Не!“, когато това е необходимо и установете ясни и твърди граници! Много „добри хора“ отричат себе си и собствените си желания и позиция, заради нежеланието си да наранят или обидят някого. Наистина ли тези хора искат всички други освен тях да са щастливи? Те отричат себе си, не слушат вътрешния си глас и „чувството си на мъдрост“ идващи от сърцата им. Всичко това е причинено от страха да не изпитват чувство за вина, от страха да поемат нещата в свои ръце и от страха да поемат отговорност за постъпките си. Сами разбирате колко погрешно и вредно е това за вас. За да е по-ясно ще ви го кажа по следния начин:

Не съм се появил на този свят за да живея според чужди очаквания. Живейте си своя живот, а аз ще живея моя собствен. Ако по някаква прищявка на съдбата се срещнем – страхотно, ако ли не – това е живота.

Начини за справяне с чуждата психична енергия

1. Разберете, че няма начин да угодите на всички!

Запомнете следното! Не е възможно всички да ви харесват – просто няма начин. Веднъж проумеете ли това, то вече няма да сте толкова уязвими и да приемате боклуците (лошата енергия) на другите хора. Всеки един човек на тази планета е тук по своя причина и цел и те са различни от целите на другите. Всеки човек върви по свой собствен житейски път. Едни хора ще ви обичат, други ще ви мразят. Това е нормално. Няма положителна или отрицателна енергия. Има само резонанс и това е нещото върху което вие трябва да се фокусирате.

Моля те, обичай ме!“, „Моля те, бъди ми приятел!… Не е редно да молите хората да ви обичат или да са ви приятели. На света има твърде много хора, които са „прекалено мили“. Парадоксалното е, че всички те си задават един и същи въпрос – „Защо най-добрите хора сме всъщност най-прецакани?“ Няма нищо лошо в това да сте добри, но ако искате да сте наистина добри, преди всичко трябва да бъдете такива със самите себе си. Колкото по-здраво държите на себе си, толкова по-малък ще е негативния ефект от чуждата енергия. Ясно обособената цялост на човека се забелязва отдалече, привлекателна е и изглежда здрава и солидна. Трябва да приемете себе си на 100%. Такива, каквито сте. А ако хората не ви харесват или пък не ви приемат такива каквито сте – толкова по-лошо за тях. Свободни са да хващат пътя.

2. Опознайте силата на избора си и поканата.

Вие сами избирате дали да позволите на някой да навлезе в личното ви пространство. Съзнателно или подсъзнателно, вие сами избирате да приемете поканата на даден човек да се „възползва от вас“. Трябва да разберете, че обратното също е валидно. Много от нас често несъзнателно оставят „трохички“ – покани за другите. Силата на поканата се изразява в това, че или отправяме покана към околните за да навлязат в господството ни – следователно им даваме контрол, или ние хващаме подхвърлена покана целяща точно същото. Тоест – съгласяваме се. Това е една борба за доминация на първично ниво, а когато хората не осъзнават случващото се и просто усещат последиците – те започват да говорят за енергия, вибрации и т.н. – все външни неща, убягващи на съзнанието ни. Истината е, че трябва да следите за тези прояви и да бъдете осъзнати когато комуникирате. Всеки ден си напомняйте, че вие решавате дали да позволите на околните да навлизат в личното ви пространство. Може да медитирате и да развивате социалните си умения за да постигнете висока осъзнатост – така ще започнете да улавяте иначе неуловимото засега от вас.

3. Научете се да не отдавате голямо внимание, когато това не е необходимо.

Чували сте за енергийните вампири, нали? Енергийният вампир е някой, който изсмуква енергията ви за да оцелява. Това е паразит. А паразитите могат да живеят единствено в приемна среда. И тъй като вселената се стреми към баланс и работи чрез обмен на информация, когато обръщате внимание на такъв човек, вие всъщност му придавате значение. На практика – отдавате му от собствената си енергия.

Решението е елементарно. Спрете да отдавате внимание на хора, които не заслужават това. Но какво всъщност ни кара да отдаваме енергия на тези хора? Паразитът с годините е развил (обикновено още в детството) свои собствени несъзнателни похвати, чрез които да манипулира защитите на личното пространство на другите. Той често изпраща покани – примамки. Така енергийните вампири карат потенциалния приемник да мисли за тях. Понякога дори не е задължително да има директен контакт или разговор. Това може да стане чрез някакъв странен поглед или чрез езика на тялото. Това е комуникация на първично ниво, която реално убягва на съзнанието. И тъй като мислите са енергия то те се зареждат с енергията, която вие им придавате – в случая вашето внимание.

За психичната енергия може да мислите и като за валута – за вашите собствени пари и ресурси. Вие не искате да ги пилеете напразно, нали? Все пак количеството им е ограничено. За да не се изтощавате излишно, опитайте се да следите накъде насочвате вниманието и мислите си. Запитайте се: В какво съм фокусиран в момента – в това което аз искам, или в това от което всъщност се страхувам? Отървете се от социалните си очаквания и старите модели, които съзнанието ви е изградило през годините.

4. Дишайте и бъдете мъдри и свободни.

Излезте сред природата. Дишайте свободно и осъзнато, пречистете се и се заредете с положителни емоции. Почувствайте се свободни и необременени с нищо. Медитирайте! Медитацията не е просто да стоите неподвижно в поза лотус. Медитацията ни носи всеки един момент на дълбока осъзнатост и връзка с истинския ви АЗ.

Всяка емоция има свой собствен и уникален модел на дишане. Дишайте осъзнато и се наблюдавайте. Връзката на дихателната ни система с емоционалния ни център е двупосочна. С дишането си вие можете да повлияете на емоционалното си състояние. Дишането при хората се подчинява, както на съзнателния, така и на подсъзнателния контрол и това със сигурност не е случайно. Дишането е връзката между съзнанието и подсъзнанието ни.

Учете се от природата и света около вас. Бъдете като пеперудите – чувствителни, но мъдри. Някога замисляли ли сте се, защо всъщност е толкова трудно да хванете пеперуда? Тя е едно безкрайно чувствително и крехко създание, но владее мъдростта на природата и отказва да приеме вашата енергия. Това е причината поради която е трудно да я уловите.

Дръжте погледа си високо, изправете се и не поглеждайте надолу. Това е една от тайните на езика на тялото.

Психологът Албърт Мерабиън, установява че общото въздействие на едно послание е следното: 7% словесно, 38% – вокално [височината на гласа, интонацията му и други подобни звукови характеристики] и 55% идва от езика на тялото. Тоест – по-голямата част от информацията в едно послание се предава без думи. Начина по който се държите говори много за това как виждате самите себе си. Бъдете проводник и не задържайте нищо лошо в себе си. Единственият начин да промените външното си отражение е като промените вътрешната си нагласа.

Начина по който се чувствате е и начина по който ви виждат останалите. Тялото ни притежава подсъзнателен разум. Ако обърнете внимание на езика на тялото си ще разберете, че то отразява текущото ви емоционално състояние. Запитайте се – „Аз как точно се чувствам в момента?“ – и обърнете внимание на начина, по който се държите и позите, които заемате.

5. Поемете отговорност за вътрешното си благосъстояние.

Веднъж щом поемете изцяло отговорността за вътрешното си състояние, чувства и емоции, вие ще разберете, че причината за всичко се крие във вас самите. А какво по-хубаво от това? Нали вие имате пълен контрол над себе си и така ще можете да промените всичко, което пожелаете. Само и единствено ваша е отговорността да се грижите за чувствата и емоциите си. Вие сте наясно с тях във всеки един момент от живота си. Затова е толкова важно да поддържате емоционална хигиена.

Вселената има много странно чувство за хумор. Тя изпраща различни хора в живота ни за да ни тества. Тези от тях, които източват енергията ни, не трябва да получават сила и власт от нас. Това за което се борим и това на което отдаваме най-много внимание и енергия. Придържайте се към чувствата си и приемете, че вие проектирате и изграждате собствената си реалност. Слушайте сърцето си – онзи тихо шепнещ вътрешен глас който винаги знае кое е най-добре за вас и какво е истинското ви АЗ. Ако желаете да сте щастливи и здрави – слушайте внимателно и не потискайте вътрешните си усещания и чувства. Уважавайте се и се обичайте.

И още нещо…

От деца ни се казва какви и кои трябва да бъдем. Как да се обличаме и какво да ядем. Това е грешно! Трябва да открием себе си и да бъдем себе си. Да обичаме себе си за това, което сме. И колкото повече се свързвате със себе си, толкова повече обратна емпатия може да очаквате от другите и да получавате разбирането, което винаги сте търсили. Не се борете с чувствата си. Това е безсмислен. По-добре е вместо това да сте мъдри и да се възползвате от това, което постъпва чрез сетивата в главата ви. Човешкият мозък е антена и е страхотен приемник на информация. Логично и естествено е съзнателно и внимателно да контролирате потока на входящата информация. Когато програмата, която дават по телевизията не ви харесва я сменяте, нали? Толкова е просто и логично.

Отървете се и от страха! Страхът се изразява във въображаеми доказателства, позволяващи на несъществуващи неща да се превърнат в реалност. Със сигурност не искате това да се случва. Излезте от капана на страха и приемете себе си. Образът който виждате за вас самите е ключът към по-благоприятната за вас реалност. Запитайте се – аз жертва ли съм? Ако се виждате като жертва, значи доброволно давате власт на другите над вас самите и приемате тяхната енергия. Трябва да разберете, че това как вие самите виждате себе си е единственото нещо, което наистина има значение. Успеете ли един път да промените собственото си възприятие за себе си, вие ще откриете силата с която буквално може да променяте реалността и живота си.

Желая ви успех!