Как да се справим с токсични хора и колеги? Модерна психология с Анна Тодорова

Как да се справим с токсични хора и колеги? Модерна психология с Анна Тодорова | Диана image 1

На всеки се е случвало да се сблъска с манипулативни и емоционално враждебни хора. Би било чудесно, ако можете да отстраните такива личности от живота си и да се заобиколите с добри и почтени хора. Разбира се, това невинаги е възможно. Случва се да работим, да учим или да живеем с такива хора и понякога те имат власт над нас, което и възпрепятства отделянето ни от тях.

Как да разпознаем токсичните хора?

Токсичните хора действат с методи, чрез които получават желаното от тях. Те често се установяват на позиции, където могат да използват тези методи, като ръководни длъжности.

Има различни видове токсични хора. Един такъв пример са харизматичните личности, които първоначално създават впечатление на мили и забавни личности, но в процеса на съвместна работа започват да използват подигравки, цинизми, обиди, завеждат интриги и изискват внимание върху себе си и техните нужди. Друг тип са садистите, които изпитват удоволствие да измъчват другите. Това обикновено е вследствие на техните комплекси, ниско самочувствие и нужда да се чувстват “на върха”.

Обикновено интуитивно усещаме тези хора, защото на тях им липсва автентичност. Те използват ефективно манипулативни методи, лъжа и натиск. За тях е много важно да надделяват, използвайки всеки ваш слаб момент срещу вас. Ако веднъж сте допуснали грешка, те ще я споменават всеки път, когато им се противопоставяте, за да ви докажат, че тяхното неприемливо поведение е подобно на вашето и трябва да бъде прието без критика. Такива хора се опитат да изглеждат добре като ви карат да се чувствате зле вие.

Те често се обкръжават от хора с ниска самооценка, които имат желание да угодят. На работното място могат да спрат развитието и креативността на групата, защото за тях е важно вниманието да е върху тях, и виждат всеки друг като конкуренция. Поради това често прекъсват продуктивни разговори и критикуват добри идеи, за да може тяхната идея да бъде приета и те да са център на вниманието.

Как ни се отразяват токсичните хора?

Тези хора провокират у нас тревожност, а в някой случаи ни довеждат до пълен емоционален срив. Предизвикват у нас отделяне на повишено количество кортизол, което потиска имунната система и създава условия за възникването на множество болести и психични разстройства.

В практиката ми имам случай на клиентка, чиято идентичност и самочувствие бяха буквално смачкани от ръководител, който я бе малтретирал емоционално в продължение на години. Това беше довело при нея посттравматичен стрес и сериозни здравословни проблеми. Важно е да не подценявате потенциално пагубния ефект на токсичните хора!

Методи за справяне

Ако имате възможност, е важно да смените работното място или обкръжението, където имате контакт с токсични хора и да потърсите подкрепа на добронамерени приятели, както и специалисти, за да прецените вашите възможности.

Когато сме несправедливо критикувани или използвани от токсичен човек, по-често реакцията ни е от нездравословния тип отговор. Първият е – интернализираме критиката. Тогава, дори и да не е несправедлива, допускаме мисълта: „За нищо не ставам, той е прав“, което е вид пасивност. Във втория случай физически или вербално нападаме токсичния човек – това е проява на агресия. Друга реакция, особено ако токсичният човек има авторитет над нас, е да „направим мръсно зад гърба му“ или разпространяваме клюки, което е вид пасивна агресия. Нито един от тези методи не ни помага да решим проблема си и се почувстваме добре в дългосрочен план.

Асертивният метод на поведение се смята за най-ефективната реакция. Тогава разграничаваме човека от проблема. Изисква се спокойно да изясним кое специфично действие на токсичния човек създава напрежение у нас и защо ни кара да се чувстваме по определен начин. Следва да си дадем сметка за последствията, ако това държание не се промени.

Разбира се, нашата реакция зависи от ситуацията. Понякога няма как да адресираме проблема директно, примерно защото работата ни зависи от този човек. В такъв случай е важно да идентифицираме мисълта, която ни кара да се чувстваме потиснати, разстроени или ни ядосва и да я заменим с по-здравословна. Например да заменим „Бясна съм, този човек ме направи за смях, говорейки за грешката ми пред всички.“ с „Изреченото пред всички само показва, че няма добри комуникативни умения, което ще му попречи в кариерата. Аз ще приема само тази част от критиката, която ми помага да се развия, останалото няма значение за мен.“

Важно е да осъзнаете, че единствено вие носите отговорност за собствените си емоции и никой не може да ви накара да се „чувствате зле“, ако не го допуснете. Добре е да назовете усещанията, които изпитвате и да разпознаете мисълта зад тях, която провокира да се чувствате така и коригирате именно нея.

От значение е да не приемате нищо лично, защото токсичните хора се държат по единствения начин, който познават и който често им е служил в живота. Разгледайте човека отделно от действията му: вие нямате проблем с токсичния човек, а с конкретни негови действия, които може да посочите.

Подходете дипломатично и обяснете какви ще са последствията, ако продължи подобно поведение, като използвате топъл, спокоен тон.

Хубаво е да идентифицирате и позитивните качества на токсичния човек и да ги погледнете с емпатия и разбиране, което ще намали негативните ви чувства към него. Споделете какво харесвате и цените у него, за да подсилите ефекта на думите си.

Важно е да сте наясно, че той или тя може да не се промени и да не ви изслуша.

Ако токсичният човек постоянно се оплаква, след като изразите разбиране, попитайте го как смята да се справи с проблема. Не се поддавайте на желанието му постоянно да го съжалявате и успокоявате, защото ако не поставите граница, оплакването ще е постоянно.

Съветвам ви да не интернализирате неговото нещастие. Защото токсичните хора имат навика да проверяват какви са вашите граници, за да придобият представа доколко могат да ви „работят“. Запомнете, токсичните хора са отговорни за себе си, своите емоции и действия. Поставете граници: може да работите заедно, без да имате връзка извън професионалната.

Важно е да си дадете сметка и какво е във възможностите ви да контролирате и какво не. Бъдете откровени и автентични в комуникацията си.

Опитайте се да обикнете токсичния човек. Това звучи странно, но тук не става дума за романтична обич, а искрено да пожелаете доброто на човека, без да го съдите. Обикновено гледаме на токсичните хора като неизбежен проблем, който ни стресира. Нека да ги приемем с разбиране и като хора, които са се появили в живота ни, за да ни дадат възможност да израснем и да подобрим нашите комуникативни умения и отношение към себе си.

Източник: Puls.BG