5 начина да не харчите парите си на вятъра

5 начина да не харчите парите си на вятъра | Диана

В консуматорското общество, в което живеем, спестовността е непозната добродетел. Дори и да има несметно богатство, винаги е по-добре, ако човек не пилее парите си. Според експерти има лесни начини да се намалят ненужните разходи. Ето и пет от най-простите решения, при които се икономисват средства, предложени от Time.com, цитирани от bTV:

1. Не купувайте нови неща само защото са последен писък на модата

Редихте се на опашка за последния модел смартфон? Проблемът е, че винаги ще излизат по-нови телефони, или нови фотоапарати, нови модели обувки или кухненски роботи. В днешно време търговията върти света. Ако компаниите спрат да създават нови продукти, бизнесът им ще загине. Но това не означава да пилеете парите си по всеки нов модел, който излезе по магазините.

Малък пример с автомобилите. Всяка кола губи 11% от стойността си в момента, в който се качите на нея, а за първата година цената ѝ намалява общо с 19%. Дори и да я препродадете няма да върнете първоначалната си инвестиция, а ще си „избиете” парите чак след доста каране.

2. Не купувайте неща на разпродажба, от които нямате нужда

Световната тенденция да се правят разпродажби в края на всеки сезон вече навлиза и в България. Лесно е човек да се понесе по общия ентусиазъм и да накупи неща, от които няма нужда. Дори и обикновените акции по магазините имат негативен ефект върху финансовото ви състояние. Въпреки че взимате „три на цената на две”, най-добре би било да не купувате изобщо.

Подобен ефект върху средствата ви има и пазаруването от по-нисък клас магазини, в които цените, но и качеството на предлаганите стоки са по-ниски. Експерти са изчислили, че е по-добре да си вложите пари в по-качествена вещ, но да я имате за по-дълго.

3. Стремете се банковата ви карта да няма такса обслужване

Някои банки ви таксуват с т.нар. „такса обслужване”, при която взимат определена сума всеки месец, само защото имате сметка при тях. По-добре е да преместите авоарите си в друга банка, но да си спестите ненужните разходи.

Подобна е и ситуацията, когато проверявате баланса по сметката си или теглите пари от банкомат на банка, различна от тази, към която е сметката ви – таксуват ви излишно. По-добре използвайте интернет банкиране, за да проверите наличните си пари и планирайте от рано от къде и кога ще теглите кеш.

4. Извадете си клиентска карта или карта за отстъпки

Може да намирате за досадно всеки път да ви питат дали имате клиентска карта, когато пазарувате, но всъщност те могат да са полезни. Ако често някои магазини или заведения, по-добре е да се информирате дали предлагат карти за отстъпки или т.нар. клиентски карти.

Обикновено са направени така, че колко повече пазарувате, толкова повече пари спестявате. В някои случаи намаленията могат да достигнат до 20%.

5. Хранете се повече вкъщи и по-малко навън

Ако всеки ден си купувате закуска, обядвате с колегите и избирате вечерята си от меню, със сигурност давате значителна сума за храна на месец. Готвенето и хапването вкъщи са добър начин да спестите пари, а и да живеете по-здравословно.

Нямате никакви извинения, ако умеете да готвите. А дори и да не можете, спестяването на средства е добър повод да се научите.