Как да спрете да се държите като жертва

Как да спрете да се държите като жертва | Диана

Ако редовно се чувствате така, сякаш цялата Вселена ви саботира. Ако смятате, че вашите деца не ви уважават, че шефът ви не ви цени, че приятелите ви ви търсят само, когато имат нужда от нещо…

Ако редовно се чувствате използван, тормозен, отхвърлен. Ако все се държите като страдалец и никога не се наслаждавате на приятните неща в живота си, то явно вие сте приели ролята на жертва.

Не е нужно да чакате някой друг да ви освободи от този затвор, в който сами сте се вкарали.

Ето и 10 стъпки, които ще ви помогнат да се освободите от тези окови:

1. Спрете да обвинявате другите

Ако все обвинявате другите за вашата болка, то това ще ви доведе до чувство на безпомощност и безнадеждност. Погледнете към себе си в огледалото и си задайте въпроса каква е вашата роля в дадена ситуация.

2. Бъдете състрадателни към себе си

Ние често се съсредоточаваме върху хората в живота си и пренебрегваме самите себе си. Потиснете вътрешния си глас, който ви диктува, че сте недостойни за собствената си любов.

3. Практикувайте благодарност

Отнасяйте се с благодарност към всичко хубаво, което се е случило в живота ви. Практически е невъзможно да се чувствате като жертва, когато сте благодарни. Научете се, че дори и в най-трудни обстоятелства, човек може да намери нещо смислено или да си вземе безценни уроци.

Запитайте се: Какво мога да науча от този опит? Бъдете благодарни за уроците, които животът ви преподава.

4. Не се поддавайте на самостоятелен саботаж

Ако мислите само за това колко сте уязвими, вие наистина все ще очаквате бедствията да ви се случват. Възможно е все да усещате, че нещата не вървят на добре, а тази саморазрушителна нагласа да подкопава собствената ви радост и възможности за успех. Откажете се от необходимостта си да контролирате събитията и се наслаждавайте на живота, без много да се замисляте!

5. Отворете се към благотворителност

Ако започнете редовно да правите добри деяния и проявявате актове на доброта към другите, това може да ви помогне да спрете да се чувствате като жертва. Подсъзнателно, опитвайки се да повлияете положително на другите, вие ще направите същото за собствения си живот. Освен това ще осъзнаете, че има много по-големи жертви от вас.

6. Не бъдете твърде злопаметни

Хората, които се държат като жертви, често помнят чувствата на огорчение, болка и гняв от миналото. В същото време те не забелязват добронамерените жестове от страна на другите.

Опитайте се да простите грешките на другите спрямо вас – това е проява на сила. Също така не се примирявайте с лошотията, а искайте извинение или си търсете правото. Само така можете да намерите вътрешен мир и свобода.

7. Работете върху самочувствието си

Ако все се чувствате като жертва, може би страдате от ниско самочувствие. Да, някои хора се раждат по-самоуверени от други, но самочувствие може да се изгради и подобри. Най-добрият начин да го направите е да подражавате на уверени хора. Обличайте се добре, ходете изправени с гордо вдигната глава, говорете ясно, правете контакт с очите, спортувайте.

8. Намерете източника на вашата безпомощност

Причината за хроничния манталитет на жертва често се крие в лош опит в детството или в началото на зрелостта. Ако сте били обект на тормоз някога, добре е да се свържете с терапевт.

9. Помислете си дали този манталитет не ви е по наследство

Няма никакво съмнение, че лоши неща се случват и на добрите хора. Но ключът към щастието е да не им се поддавате. Ако родителите ви са се самосъжалявали, вие може да се „вдъхновите“ от тяхното поведение или да наследите този манталитет. Жертвите търсят възмездие и изкупление, и си противоречат с живота – вие му се радвайте!

10. Живейте в реалността

Най-простият отговор или обяснение често е най-верният. Жертвите често са склонни да предвиждат най-лошия сценарий – това е техният мисловен модел. Следващият път, когато изпаднете в трудна ситуация, не мислете за лошия сценарий, защото той ще ви попречи да видите реалността с ясен поглед. Вместо пасивно да приемате поражението, вие действайте енергично и със здрав разум. Не подценявайте силата си и не я подкопавайте!