Как да спрете мислите, които не можете да изкарате от ума си

Как да спрете мислите, които не можете да изкарате от ума си | Диана

Опитвали ли сте да отслабнете, като не мислите за храна? Опитвали ли сте да запазите хладнокръвие и да не се обаждате (да не пишете) на някой, в когото сте влюбени, като се принуждавате да не мислите за него или нея? Опитвали ли сте да спрете пушенето, като не мислите за цигари?

Ако сте опитвали, сигурно сте видели, че не работи. Но вината не е ваша, пише Obekti.bg.

Въпреки че е нож с две остриета, стратегията с потискането на нежеланите мисли се използва често. Хората се опитват да ограничат мислите и чувствата, които ги изкушават да към нездравословно поведение. Ограничаващите калориите се опитват да не мислят за храна, стресираните служители се опитват да потиснат тревогата, а алкохолиците – желанието да си налеят.

Но потискането на мислите е трудно, почти невъзможно, и когато е възможно, има неприятни последици. Как е установено това?

Скорошно изследване подбира група студенти, които пушат поне по половин кутия цигари на ден и ги кара да броят по колко цигари са изпушили в продължение на няколко седмици.

През втората седмица някои от студентите били помолени да потиснат мислите си за пушене. През тази седмица те действително са пушили по-малко от останалите. През третата седмица на изследването, когато от студентите вече не се изисква да потискат мислите си за пушене, те пушат значително повече цигари от другата група.

Учените също така изследвали и нивата на стрес на студентите през трите седмици. Както може да се очаква, тези които потискали мислите си докладвали драстично покачване на равнището на стрес през втората седмица. Не само, че потискането на мислите има обратен ефект, но ни кара да се чувстваме ужасно.

И така, какъв е най-добрият начин да се справите с нежеланите мисли, така че да не ограбвате силата на волята си? Психолозите предлагат две решения.

1. Не потискайте, замествайте

Решете предварително какво ще помислите, когато мисълта за пушене, сладко или бутона за повторно набиране изникне в главата ви. Когато се усетите, че мислите колко ще е вкусно парчето торта, опитайте да замените мисълта с такава, която се фокусира върху здравето и отслабването (“по-хубаво ще е да мога да събера пак в дънките си, вместо да изгълтам половин торта“).

2. Не потискайте, планирайте

Планирането е ефективен начин за справяне с изкушенията. Няма нужда да блокирате мислите. Това, от което имате нужда, е да не ги превръщате в действия. Планирайки предварително точно какво ще направите, когато изкушаващата мисъл се появи, ще бъде по-лесно да се придържате към целите си. Например, когато си помислите за цигара, планирайте да дъвчете дъвка или да излезете навън, за да подишате чист въздух. Без значение какъв е планът ви, той ще прекъсне връзката между мисълта и поддаването на изкушението. С времето мислите ще изчезнат сами.

Източник: Psychology Today