Как един мускул може да причини безпокойство и страх

Псоас – „мускулът на душата“.

Псоас е основен мускул, често наричан мускулът на душата. Разположен в таза, той играе ролята на стабилизатор и влияе на мобилността, структурния баланс, функционирането на ставите. Този мускул е причината да стоим прави. Според изследвания псоас е важен и за психологическото здраве.

Image result for psoas muscle

Псоас е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния стълб. Също така е свързан и с диафрагмата и често е мястото, където се проявяват физическите симптоми на страх и безпокойство. Според Лиз Кох /Liz Koch/, автор на книга, посветена на псоас, този мускул е и директно свързан с най-древната част от мозъка, наречена рептилоиден мозък, отговорна за инстинктите за оцеляване.

Начинът, по който хората живеят днес, в постоянно съревнование, бързане и преследване на постижения, държи псоаса в постоянно напрежение, което активира състоянието на „битка или бягство“. Така този мускул е подложен на напрежение, почти от самото раждане.

“Ситуацията се обостря от много неща в съвременния свят – от седалки до облекло, също от обувки, които променят позата ни. Този постоянен стрес за псоаса може да доведе до много проблеми, като болки в гърба, таза и колената, и дори храносмилателни проблеми и нарушено дишане.“ – обяснява Кох.

Псоаса не само ни поддържа изправени, според независими проучвания, различни други проблеми са свързани със състоянието на мускула – може да влоши емоционалното състояние, взаимоотношения и влияе на задоволството като цяло.

Тъй като мускулът е свързан с механизма за „битка или бягство“, при хора с напрегнат псоас може да се наблюдава и чувство за страх. Страхът като емоция може да се прояви и чрез физическо напрежение. Същото важи и за безпокойството, и по обратния ред физическото напрежение може да доведе до възникването на чувства на страх и безпокойство.

Според древни и съвременни йога учения е важно да се отпуска и разтяга този мускул, например с упражнения, за да се възстанови баланса в цялото тяло.

Напрегнатите мускули много често водят до емоционални и психически проблеми, стрес и главоболие. Освен упражненията, много полезни са и релаксиращи процедури като масаж и спа.

Източник: http://fresh-science.com