Как програмираме децата си

Как програмираме децата си | Диана image 1

Всеизвестно е че децата следват моделите на поведение на родителите си. Точно заради това трябва да внимаваме какви примери им даваме. Когато децата са малки думичките и изразите които използват родителите са много важни, защото те се запечатват в подсъзнанието им и ще управляват целият им живот след това. Можем да кажем че тези думички програмират поведението ни когато сме вече зрели хора. Заради това, мили родители, използвайте думичките внимателно.

Едно от най-важните послания, които може да внушите на детето си започва с “Ти си…”. Затворете си очите и си помислете кое е първото послание от вашето детство започващо с “Ти си…”, което изниква в съзнанието ви. Сега помислете дали използвате тези думички с вашите деца. За децата мнението на родителите е като закон, то е най-важното в целия свят и те го приемат за абсолютна истина, особено ако нямат с кого да го сравнят. Изречения като “Ти не ставаш за нищо”, “Един път не можа да свършиш нещо както трябва” или “Същия си като баща си” оставят трайни следи в нашето подсъзнание.

cute-child-1920x1080-1

Опитайте се да обърнете тези послания в положителни, но нека да са подплатени. Например, ако детето ви иска да стане архитект и ви покаже някоя рисунка просто кажете “Уау, мисля че наистина имаш талант да рисуваш сгради. Тази рисунка е невероятна”. Така ще го стимулирате да следва мечтите си и то ще повярва че е добро в нещо, че има ресурса да се справи. Ако реагирате по-грубо в такава ситуация е твърде вероятно то подсъзнателно да се откаже от мечтата си и този сценарий да се повтаря периодично в живота му след това просто защото като дете родителите  му не са вярвали в таланта му.

Така че имайте вяра в децата си. Това е начина те да пораснат като хора, които преследват мечтите си, които се правят със ситуациите, които им предлага живота. Положителните послания ще стимулират децата ви да се развиват и да постигат по-добри резултати. Ако искаме да променим нещо в обществото си е добре да започнем с примера, който даваме на децата си, защото те са нашето бъдеще, нали?

Диана Гинова