Какво да правим и да не правим, когато приятел е в депресия

Приятел е в депресия и има нужда от помощ?

Ако разгледаме статистически въпроса може да открием, че всеки има доста високи шансове да се сблъска с предизвикателството негов близък или приятел да се окаже в депресия. За съжаление повечето хора са доста неефективни при изпълнението на трудната задача да са от помощ.

Следващите редове са плод на работата на няколко психолози, като може да се каже, че са взаимствани основно от работата на д-р Роналд Подъл, който е практикуващ психиатър в Лос Анджелис и водещ експерт в подпомагането на лица, които опитват да се правят с депресията на своите близки.

Първо на вниманието ви представяме няколко съвета относно това, което НЕ трябва да правите, за да не влошите състоянието на човека, страдащ от депресия:

1. Не се опитвайте да изисквате сила от приятеля си, казвайки му как трябва да се стегне и да се изправи пред трудностите. Обмисляйте изказванията от този тип, защото, въпреки добрите ви намерения, може да се окаже, че те не са от помощ, а всъщност играят обезкуражаваща роля.

2. Не се заразявайте и не се притеснявайте от очевидната липса на оптимизъм и увереност в приятеля си, и не навлизайте в спорове с него, какво може и не може да направи с живота си оттук нататък.

3. Не се отдавайте на усещането за тъга, което идва от приятелят ви. Помнете, че депресията носи заразни усещания и чувства на околните, на които не трябва да се оставяте.

Сега е ред на нещата, които трябва да направите според д-р Роналд Подъл:

1. Подържайте топла, грижовна връзка без враждебност и напрежение.

2. Научете се да се справяте с трудностите, които често се появяват паралелно с депресирания човек, като тенденцията да бъдете примамвани в разрушителни критики и аргументи за пасивността му.

3. Разберете, че депресията е клинично разстройство и не може да бъде отметната като плащ от носителя си, но за сметка на това може да бъде предизвикана от събитие и да доведе от разстройство на начина, по който мозъкът секретира химичните съединения, от които зависи.

Това са нещата, които неизменно трябва да спазвате, за да не се утежнява положението на страдащия от депресията. Нужно е да помните, че тя не се случва във вакуум, а създава пулсиращ ефект, който докосва всички заобикалящи лица. Членовете на семейството и приятелите често също се чувстват безпомощни, без да знаят как да достигнат и какво да правят, за да докоснат емоционално страдащия, или да го подпомогнат.

Би било добре, ако депресираният човек може да изкаже своите нужди, така че приятелите и семейството му да знаят точно какво да му говорят и да правят. Според Дж. Реймънд Де Пауло младши (бивш професор по психиатрия и директор на клиниката за афективни разстройства в Медицинското училище “Джон Хопкинс” в Балтимор) техните умения за поддържане на взаимоотношения са значително понижени. Комуникацията става проблемна, защото човекът се притеснява да каже как се чувства, очаквайки осъждане, лепване на етикети и категоризиране от околните.

Всеки човек е различен в начина, по който се справя с чудовището на депресията, но съществуват универсални неща, които можете да опитате и биха били полезни за вас и приятеля, който страда от депресивно състояние.
1. Намерете повече информация

Този съвет е доста често срещан, както вече забелязахте. Но ако трябва да сме честни, всяка информация за състоянието на депресия, може да се окаже полезна, а ако, освен себе си успеете да информирате и самия страдащ, то би било още по-добре. Четенето за разстройството на емоционалността може да помогне да се почувствате по-овластени и да имате повече търпение в различните ситуации с натъжаващите и разочароващи симптоми.

Повече информация за депресивните състояния можете да получите от статиите, кито виждате под материала.
2. Задавайте въпроси и търсете основната причина

Най-добрият начин да разберете една тема е да я изследвате като журналист и да зададете много, много въпроси. При депресия и безпокойство, задаването на въпроси е от решаващо значение, защото теренът фактически е огромен и опитът на всеки човек е изключително различен. Проблемите ви се крият в това, че вашият приятел няма да ви даде просто така информацията, от която се нуждаете, защото се срамува от симптомите и се страхува, че ще бъде съден. За да разберете какво се случва всъщност, трябва да ровите доста на дълбоко. За целта ви предоставяме няколко въпроса, които е добре да зададете:

Кога започна да се чувстваш зле?

Сещаш ли се за нещо, което може да е предизвикало настроението/състоянието ти?

Има ли нещо, което те кара да се чувстваш по-добре?

Какво ви кара да се чувствате по-зле?

Имаш ли усещането, че си под стрес?

Всички тези въпроси са много важни, като съществува още един изключително належащ, който трябва да бъде засегнат, но е жизнено необходимо да се повдигне внимателно, за да не предизвика негативен отклик и влошаване на последствията. Имаш ли мисли за самоубийство?
3. Окажете подкрепа при справянето с източниците нас стрес

Не е тайна, че стресът е значителен фактор за появата на депресия. Хроничните повишени нива на стрес изливат количества кортизол в кръвта на индивида и буквално парализират нервната система. Най-новите неврологични проучвания доказват, че повишените нива на стрес понижават способността на мозъка да се запази здрав. Хипокампусът, който регулира настроението, се свива, а това оказва негативно влияние върху функциите на краткосрочната памет и способностите за учене.

Повишените нива на стрес прекъсват здравословните стратегии за справяне, като това прави човек много по-уязвим от промените на настроението. Работата на близките е да помогнат на страдащия от депресия, да идентифицира източниците на стрес в живота, да го подтикнат към размишления над тях и да подпомогнат намаляването му. Не са необходими драматични действия. Малки промени в живота могат да понижат нивата на стрес осезаемо (дори упражненията за дишане вършат изключително добра работа).
4. Напомнете, че човекът е невероятно силен

Когато човек е в репресивно състояние, не вярва, че е достоен за обичане. Това налага околните да уверят страдащия, че знаят какво може да стори той за себе си и околните. Да напомните за силните страни на личността е един от начините да събудите у него малко хъс за живот. Използвайте конкретни примери от миналото. Всеки някога е показвал кураж, издръжливост, състрадание, почтеност и постоянство. Ако имате такива, то използвайте снимки, свързани с постиженията на човека в миналото, за да го насърчите по пътя към изцеляването.
5. Разсмивайте го, защото усмивките имат целителна сила

Изследванията показват, че смехът е едно от най-добрите неща, които можем да направим за своето здраве. Хуморът може да помогне на индивида при повлияването на редица емоционални проблеми. Дори клиничната депресия (най-тежката форма на състоянието) се повлиява от едночасова терапевтична сесия със смях и шеги.
6. Припомняйте му, че не винаги ще изпитва същите чувства

Ако може да се посочи само едно нещо, което депресираните хора трябва да чуят, то ще бъде, че със сигурност ще се почувстват по-добре. “Нищо не остава вечно същото, както най-хубавото, така и най-лошото”. Напомнянето, че нещата се променят дава най-мощния лечебен елемент от всички – надежда.
Като приятел или член на семейството, най-трудната работа е да накарате своя близък да добие отново надежда и да вярвате, че той ще се подобри.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: https://psychology.framar.bg