Как да се справим с есенната депресия

Няколко хитринки ще ви спасят от меланхоличното настроение.

Четири дни! Точно толкова трае ефекта на всяка ваканция, а с приближаването на есента, често апатията или лошото настроение стават наш верен спътник.

Именно сега идва и сезона на депресиите, затова подбрахме няколко естествени начина за това как да се преборим успешно с тях.

Планирайте следващото си пътуване

Това е доста очевидно, но повярвайте ни, работи. Ако сте заети с очакването на нещо ново, нещо хубаво, то вие ще изпитвате щастие. Разпитайте приятели, проучете нови дестинации, купете си брошури и направете изследване за вашето ново пътеществие. И няма значение дали става дума за кратка разходка извън града през уикенда. Отново върши работа.

Тренирайте

Отделяйте от 15 до 30 минути за физическа активност всеки ден – танци, джогинг, каране на колело. Хората, които са в депресия нямат желание да се движат или пък да излизат навън, но се опитайте да си го наложите (ако трябва вземете със себе си приятел, който ще ви мотивира допълнително). Ако успеете да превърнете упражненията в навик ще видите, че не след дълго ще се чувствате много по-добре. Упражненията за контрол на дишането и медитацията също помагат много.

Заложете на здравословното хранене

Старайте се да ядете здравословно. Депресията действа различно на апетита на различните хора: някои изобщо нямат желание за ядене, други пък прекаляват. Ако и на вас ви се отразява по подобен начин, тогава трябва да сте доста по-внимателни с това какво хапвате, защото доброто ядене е равно на повече енергия и по-добър вид. Яжте много плодове и зеленчуци, и се старайте да не пропускате хранения. Дори да не сте гладни хапнете нещо леко, като ябълки например.

Заложете на съня

Общото правило за часовата разлика е, че ще ви отнеме толкова време да коригирате режима на организма си, колкото сте били в друга часова зона. Най-доброто, което може да направите, е да заложите на почивката и добрия сън. Опитайте се да лягате половин час по-рано от обикновено, за да може тялото ви да влезе по-бързо в нормалния ритъм.

Разберете какво ви тревожи

Разберете какви точно са проблемите, които ви карат да се чувствате зле, но не се задълбочавайте прекалено в тях. Когато сте наясно с тях поговорете с приятел, който ви разбира. Споделянето е начин да разкрием чувствата си и да получим разбиране. След като от отсрещната страна ви отвърнат със загриженост моментално ще се почувствате по-добре. След това обърнете цялото си внимание върху нещо позитивно. Опитайте се да решите ситуацията и помолете за помощ, ако ви е нужна. Близките ви също ще се чувстват по-полезни, защото така ще разберат, че ви помагат с нещо, вместо просто да ви гледат как страдате.

Не забравяйте хобито си

Фокусирайте се върху хобито си, без значение какво е то. Упражнявайте въображението си като се отдадете на приятни и креативни занимания. Това ще ви донесе много позитивни емоции. Отделете време да се видите с приятелите си, обърнете повече внимание на домашния си любимец. Намерете нещо, което ще ви развесели – комедийно предаване или филм.

Поддържайте връзка с новите си приятели

Facebook е най-великият обединител що се отнася до връзката с новите ви приятели. Особено ако става дума за хора, които живеят в чужбина. Но не просто да натиснете бутона “Добави приятел” и след това да забравите хората, които сте срещнали на вашето пътуване. Направете усилие да поддържате връзката. Може да изпозлвате и WhatsApp или Viber – те са чудесно средство, а и са безплатни, за да не ви отдалечат от новите хора в живота ви. Никога не знаете до какво могат да доведат тези нови хора.

Радвайте се на малките неща

Гледайте на живота от хубавата му страна. Депресията ни кара да се чувстваме нищожни, а всичко около нас изглежда тъжно и безпомощно. Опитайте се да забелязвате позитивните страни на ежедневието. Когато нещо ви усмихне се постарайте да го запазите за по-дълго. Фокусирайте се върху положителните си качества и нещата, които ви вдъхновяват. Най-вече не забравяйте да бъдете търпеливи, защото депресията не отминава току-така. Нужно й е време.

Източник: http://www.missbloom.bg