Няколко полезни съвета как да надхитрим пролетната умора

Няколко полезни съвета как да надхитрим пролетната умора | Диана

Доставяйте си ежедневно житейски наслади, без да ви пука за неотложните ангажименти, съветва психологът Христина Краева-Стоянова.

Защо може да ни налегне пролетна умора и има ли опасност да премине в депресия? Как да се преборим с меланхолията през този сезон? Отговор на тези важни въпроси дава психологът Христина Краева-Стоянова от Благоевград. Тя работи в областта на психологията, психоанализата, психотерапията, психодиагностиката, себепознанието и духовното развитие на личността с деца и възрастни.

Пролетна умора или пролетна депресия са състояния, които изпитваме през този сезон. Ако въпреки топлото слънце, лалетата и засилената склонност към влюбване нещо ви е криво, значи сте попаднали в лапите на пролетната умора. “Тя засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този сезон”, посочва Христина Краева-Стоянова. По думите ѝ обаче това състояние неминуемо отшумява за няколко седмици. Но ако ви мъчи за повече време, тя съветва да предприемете мерки.

Симптомите на пролетната умора са постоянна умора, раздразнителност, плачливост, нежелание за работа и социални контакти. “Препоръчвам да се консумират много пресни плодове и зеленчуци, ежедневно да си доставяте житейски наслади, без да ви пука за неотложните ангажименти и личните проблеми”, съветва психологът. Ако мрачността и умората се задълбочават, трябва да имате едно наум. “Понякога хората вземат за пролетна депресия симптомите на по-сериозно заболяване. За да елиминирате болестното състояние, ще трябва да пробвате варианти за справяне с пролетната умора”, казва Стоянова. Част от програмата за справянето с пролетната умора са разтоварващи дни, здравословно меню, движение и хубави емоции. “Не забравяйте, че няма смисъл да давате воля на лошите мисли и сълзите. Колкото по-скоро започнете да действате, толкова по-добре”, смята Стоянова. Ако през есента подобно състояние на депресия и отчаяние понякога изглежда малко романтично, то през пролетта е уморително да се чувствате зле.

Психологът съветва да си съставите списък с нещата, които трябва да направите, и да действате. “Много пъти причината да се чувстваме зле е много по-сериозна от пролетната умора и тя е пролетната депресия”, посочва психологът. По думите ѝ тя идва въпреки разцъфващата природа и ви кара да се чувствате уморени и да не изпитвате радост от нищо. “Много хора чувстват промяна в настроението си въпреки настъпването на пролетта. Симптомите се проявяват още в края на зимата и протичат през целия пролетен сезон. Това е състояние, което се проявява след дългата зима и продължава през цялата пролет”, обяснява психологът.

Пролетната депресия е свързана с физиологични и психологични промени в тялото и психиката. “Пролетта е време, през което организмът се приспособява и адаптира към нови условия. Пролетната депресия е следствие от смяната на сезоните и затова е разновидност на т.нар. сезонно афективно разтройство”, посочва Стоянова. Причините за пролетната депресия са, че през този сезон се увеличава продължителността на деня, расте количеството на слънчевата енергия, сменя се часовото време, има резки промени на температурата на въздуха и атмосферното налягане.

В природата се случва мощно преустройство, към което организмът трябва да се адаптира, но невинаги успява да го направи бързо. Причини може да са още недостатъчност на биологично активно вещество в храната през зимата и ранната пролет, спазване на прекалено сурови пости, повишена чувствителност към атмосферните промени, вирусни инфекции през зимата. “В тази ситуация настъпва състояние, наречено “пролетна десинхроноза”. Нейни прояви са потиснато състояние на психиката и намаляване на силите”, посочва психологът. За да се справите с нея, според специалиста, трябва да нормализирате биоритмите си. “Това не е толкова сложно и с минимални усилия от ваша страна можете да постигнете добри резултати”, допълва Стоянова.

По думите ѝ типичните симптоми на пролетната депресия са отпадналост, безсилие, песимистично настроение, нарушени сън и апетит, ранно сутрешно събуждане. “Ако симптомите траят над 2 седмици, трябва да се потърси специалист”, категорична е тя. По думите ѝ пролетната депресия засяга 2 пъти по-често жените, а в групата на уязвимите попадат и самотници, хора от по-ниските социални слоеве и безработни. “Някои хора се опитват да се справят сами, като приемат витамини, а други се обръщат към психолози, трети – направо към психиатър”, казва Стоянова.

Според нея, за да се справим със състоянието на депресия, най-ефикасната терапия е промяна в начина на живот. Това включва и промяна в храненето. “Намалете количеството на захарта и кофеина, яжте повече плодове и зеленчуци. Наспивайте се добре, като си осигурите 7-8-часов сън. Защото у недоспалия човек се повишава кръвното налягане и нивото на кръвната глюкоза”, казва психологът. Тя съветва да си осигурявате повече почивка след работния ден и да разтоварвате с разходки и спорт. “Мислете положително. Доказано е, че оптимистите боледуват по-рядко и понасят по-леко стреса. Търсете смисъл в малките неща и дребните радости”, съветва специалистът.

Според нея лечението на пролетната депресия е просто, защото тя се преборва с диета и спорт. “Ако попаднете в лапите й, не стойте вкъщи, а излезте сред природата”, казва Стоянова. По думите ѝ има и други прости начини за облекчение на симптомите на това състояние. Те няма да решат проблема, който лежи в основата на състоянието ви, но ще ви облекчат до известна степен. “Потърсете помощ, докато още можете. Колкото повече изчаквате, толкова по-сложно става. Планирайте деня си, като включите някои дейности, които трябва да извършите, и други, които харесвате. Оценете очакванията си за тях и как сте се почувствали след изпълнението им. Раздробете трудните задачи на по-малки последователни части и си отдавайте заслуженото дори за най-малките постигнати неща”, съветва психологът.

Според нея е важно да потърсите емоционална подкрепа от семейството ви, приятел или специалист по душевно здраве. “Прегръщайте партньора си и прекарвайте време с домашния си любимец. Говорете с разбиращ и непредубеден човек, колкото ви е необходимо. Би трябвало да можете без притеснение да говорите за всичко и да сте емоционални, изслушвайте и помогнете на друг”, съветва Стоянова.

По думите ѝ трябва да се научите предимно да живеете за мига. “Излизайте, колкото се може повече на слънце, а на работното място се настанете до прозореца. В затворени помещения използвайте пълноспектърна светлина. Избягвайте местата, осветени с флуоресцентни източници”, препоръчва психологът. Ще ви помогне също и ако си купите нещо, което ви харесва и ще ви достави удоволствие. Обличайте се с дрехи, които ви носят добро настроение. “Не забравяйте, че депресията преминава, защото е преходно състояние на адаптация, а не диагноза за цял живот”, подчертава Стоянова.

Източник: Стандарт