Кога и защо да отида на психолог?

Кога и защо да отида на психолог? | Диана
Много хора, напълно погрешно си мислят, че на психолог се ходи само ако си болен и със сериозни психически отклонения. Но все повече хора са осъзнали и разбират това, което се случва отдавна в развитите страни, а именно, че кабинетът на психолога е място най-вече за здрави хора, които искат да развият потенциала си, да постигат успехи в личен и професионален план или накратко – се стремят към пълноценен живот.

Имам ли нужда от психолог? 

Дали ще използвате услугите на психолог и дали ще се докоснете до практическите ползи на съвременната психология за подобряване на живота, не е въпрос само на нужда.

Нужда имате, когато имате проблем. Но не е задължително да имате проблем, за да ходите на психолог. Може да имате цел, желание, мечта, план за развитие.

Познанията и практиката на психолога ще ви помогнат да разберете повече за себе си и другите, да създавате хармонични взаимоотношения, да развиете потенциала и способностите си, да опознаете силните и слабите си страни и много други интересни и важни неща.

Не е нужно да чакаме психическия дискомфорт или психо-физиологичен симптом да ни алармира, че нещо в живота ни не е наред, за да се обърнем към специалист.

Познанията и практиката на психолога не са ориентирани единствено към третиране на проблеми, но и превенция, разгръщане на потенциала, развиване проекта на нашия живот, откриване и засилване на собствените ни вътрешни ресурси за справяне със ситуации и реализиране на целите ни.

Проблемът е на психическа основа – значи не е нищо сериозно???

Често хора се успокояват, че щом нещо е на психическа основа едва ли не е нереално, измислено, въображаемо и несъществуващо. „То е на психическа основа” е фраза, станала синоним на „Внушаваш си. Това са глупости”.

Има голяма и съществена разлика между проблем в психиката и проблем във въображението.

Колко реални са проблемите на психическа основа? 

Учени и специалисти доказват, че голяма част от съвременните заболяваниясе дължат на психически фактори, обобщени под наименованието „стрес”.

Един психически дисбаланс се отразява на биохимията на организма и има своите физиологични последствия. Един проблем на психическа основа може да се прояви под формата на редица емоционални, поведенчески и физиологични симптоми.

Потиснати и не излекувани – нашите негативни преживявания, травми и негативни емоции могат да тровят вътрешния ни свят и да се проектират във живота ни чрез вредни модели на поведение, негативни убеждения и системи от вярвания, привързаности, зависимости, конфликтни и вредно функциониращи взаимоотношения и т.н..

Не бива да подценяваме това, което се случва и отразява на психиката, защото има начини да се прояви в живота ни на най-различни равнища, като започнем от емоционалното ни състояние, поведението, взаимоотношенията ни, дори тялото.

Как да вземем подходящи мерки? Когато това е възможно, най-добрата мярка е вместо да потискаме симптомите чрез различни бягства от себе си, да влезем в по-пълноценен контакт с нашите чувства и усещания, които ще ни отведат до първопричината.

Работата с психолог може да ви помогне да осъзнаете и освободите първопричината на проблема, а не само да замаскирате симптомите.

Дано не ми се налага да ходя на психолог?

Всъщност посещението при психолог е потапяне в приятна и комфортна атмосфера на непринуденост, подкрепа и разбиране.

Представете си място, където можете да бъдете себе си, да се изразявате свободно, да търсите отговори на въпросите, които най-много ви вълнуват, заедно с партньор, който без осъждане и предубеждения ви подкрепя в това вълнуващо пътуване да откривате повече за себе си и способностите си, да развивате вътрешните си ресурси за справяне с предизвикателствата на живота и отключване на вродения ви потенциал за реализиране на цели, докато творите съзнателно и пълноценно живота си.

Източник