Кои са маркерите на гениалността?

Американски психолози показват как да се определят гениалността на човека и склонността му към решаване на сложни задачи.

Оказва се, че за това не са нужни IQ тестове. Достатъчно е само да погледнете начина на живот на въпросния индивид, пише Curious Mind.

Първият маркер на гениалността според учените е липсата на нормален сън и режим. Нарушението на циркадните ритми при гениите е напълно обичайно явление. Затова високоинтелектуалните хора от ранно детство си лягат да спят посред нощ.

Друг важен атбирут на живота на творчески надарените и гениални хора е липсата на ред в дома им. Животът в организиран хаос за тях изглежда нормален. Те свободно се ориентират в купчините хартии и боклуци на бюрото си. А потокът на съзнанието не им позволява да направят елементарно почистване.

При това хората от творческите професии и надарените учени, писатели, художници, композитори и др., чиято работа е свързана с непрекъснато търсене на нещо ново, често и грубо ругаят. Изследователи установили, че мозъкът на хора с такива способности работи много бързо и често не търси коректни отговори на зададения въпрос. Това свойство според психолозите им позволява бегло да четат и бързо да усвояват практически всяка информация.

инфо: popantofi.com