Кой родител оказва по-силно влияние на дъщерята

В днешно време, когато има значително повече самотни майки, отколкото в миналото, се смята, че те са тези, които влияят най-силно на дъщерите си. Последните проучвания обаче показват, че всъщност това не е така. Момичетата не само имат нужда от баща, но и той им помага, за да се развиват емоционално правилно.

Защо бащите са важни за емоционалното развитие?
Според изследване, публикувано в Journal of Family Psychology, момичетата, които имат добри взаимоотношения с бащите си, са по-малко склонни да развият тревожност и депресия. Те се справят по-добре с ежедневния стрес, а и по-лесно говорят за чувствата си. Способността им да бъдат отворени към това, което чувстват, може да ги подготви по-добре за бъдещето, когато ще им се налага да контактуват с много и различни по характер хора.

Неща като лични ценности, самооценка, взаимоотношения, сексуалност и чувство за контрол над собствения  живот са други неща, които таткото помагат да се оформят у дъщерята. Когато между двамата се изгради дълбока, здрава връзка, това създава позитивен образ за живота в съзнанието на момичето и тя може по-лесно да контролира живота си.

Участие в живота още от началото 

Колкото по-рано бащите се ангажират да посрещат нуждите на дъщеря си, толкова по-силна е връзката между тях. Представете си, че преди години бащите дори не са могли да бъдат в стаята, в която се ражда детето им. Сега не само е препоръчително да присъстват, но могат да прережат пъпната връв и първи да поемат бебето.

Сега има повече възможности мъжете да се занимават с дъщерите си още от самото начало. Съвсем нормално е да сменят пелени, да хранят детето с шише и биберон, да ги приспиват и т.н.

Ролята на мама

Важно е да се отбележи, че въпреки че ролята на таткото е важна, това не означава, че се  намалява значимостта на майката. Тя е единственият източник на съвети за това какво означава да са жена, тя умело превежда дъщеря си през трудния пубертет, насреща е при въпроси, свързани с менструация и интерес към момчетата. да не се лъжем – тези теми биха притеснили и най-отговорните татковци.

Източник: http://ladyzone.bg