За бащите и децата

Когато говорим за децата, всички сме свикнали обикновено да се говори за позицията на майката или семейството, но не бива да подценяваме значимостта на бащата. В едно семейство двамата родители са  буквално целия свят за децата. Разглеждайки по отделно ролите на всеки един от тях, ще открием, че бащите са толкова важни, колкото и майките. Той е важна част от общото цяло, не само защото децата се нуждаят от обичта на бащите си, но защото те оказват  голямо влияние върху социалното, когнитивно, емоционално и физическо им развитие от най-ранна детска възраст.

Професорът по социология и семейни отношения Дейвид Попоун казва – „Бащите участващи активно в отглеждането на децата си, влияят изключително позитивно и градивно, както никой друг мъжки образ в живота им.“

Независимо дали детето е момче или момиче, „местата“ на родителите са изначално обособени.

Докато татковците имат влияние по определен начин, като например стимулират малките да разкриват нови хоризонти, докато си играят, да ги предизвикват да побеждават, като така още в ранна възраст им помагат да започнат да вярват в собствените си сили и възможности. В следствие на това децата ще са по-активни, смели и контактни. Майките от своя страна са по-търпеливи, гъвкави като поведение, откликват много повече на емоционално ниво, по чувствителни са и допринасят за баланс в поведението на децата, докато срещат подкрепа от бащите.

Бащинството е трудно, отговорно и определено не понася на всеки мъж. Това налага разделянето на тази роля в три групи.
Лошите бащи

Липсата на внимание от страна на единия или другия родител неименуемо ще си проличи при възпитанието и развитието на детето. И понеже вече, знаем за голямото влияние на бащите върху децата, негативното отношение и пренебрежението, може да нанесе големи вреди на малчуганите. Проучване показва, че системното грубото отношение влияе на нивото на агресия и ниското самочувствие, което е пагубно за малките. Много от проблемните тийнейджъри се оказва, че са били пренебрегвани или са подложени на агресия от страна на бащите си.

Следващият важен момент е, когато мъничето, се бори за одобрение. Тук трябва да се внимава с критиките и суровото отношение спрямо детето. Ако таткото не обръща внимание на отрочето си често, то ще изтълкува това като знак, че не е достатъчно значимо и важно за него. В тази връзка неучастието и неангажираността в образованието на детето го обрича на провал.

Липсата на баща

Когато таткото или бащинската фигура изостави детето, това нанася сериозни поражения на психиката и развитието му, без значение дали това се е случило още в невръстна бебешка вързраст или когато е било по-голямо. Тези деца се затварят в себе си, обвиняват се и често може да изпаднат в крайност- демонизират или идеализират бащата. Задават си въпроси, като „Защо ме изостави, нима не ме обича?“ или  „Какво сторих, че татко го няма вече?“, това променя житейската му нагласа и мироглед за цял живот. В последствие като тийнейджъри, често се проявяват негативно по различни начини, за да предизвикат внимание към себе си.

Добрите бащи

Те са като добрите майки, те обръщат редовно внимание на рожбите си и ги подкрепят. Преди всичко бащите помагат на децата си да се чувстват сигурни, можещи, способни и обичани. Те може да нарушат добрия тон, с цел да бъдат авторитет, но не прекрачват границата, която са си поставили. Когато са с малките си, те са фокусирани изцяло върху тях, изслушват ги, извеждат ги на разходки, посещават детските градини и училищата им, и вечер им четат приказки в леглото. Те знаят, че носят огромна отговорност, не само пред себе си и децата, но и пред обществото. От тях зависи да изградят, моделират и възпитат добри момчета, и момичета.

Една пълноценна бащинска връзка спомага за изграждане на  положителни страни в характера на детето – по-силни и добри приятелства, по-малко поведенчески проблеми, по-добри резултати в училище и в спорта, по-високо самочувствие и по-здрави връзки като възрастен индивид. Родителската подкрепа е изключително важна от най-ранна детска възраст, като минем през съзряването и през целия живот на детето.

Източник: https://glamgirls.bg/