Кой създава стресa в твоя живот?

Здравей,

Днес ще споделя с теб няколко ефективни начина да осъзнаваш и освобождаваш стреса от ежедневието ти.

“Медитацията ни отвежда на великолепно пътуване през празното пространство между нашите отделни мисли, където всички приключения на хармония, свобода от стрес, свобода от умора, здраве, са напълно достъпни”

др Уейн Дайър

Стресът е една доста модерна дума, за която истината е, че е причинител на всичко неприятно, което преживяваме. Това е нискочестотна енергия, която създава нежелани от нас резултати и преживявания. Защо тогава позволяваме тази енергия да присъства толкова всепоглъщащо ден след ден в живота ни?

Стресът е навик. Свикнали сме да бъдем под напрежение, свикнали сме да работим под стрес, свикнали сме винаги да чувстваме безспокойство и дори в даден момент започваме да си мислим, че всичко това ни помага да сме нащрек, да бъдем по-ефективни и да постигаме по-добри резултати. За това често не си даваме сметка как започваме да възприемаме, съзнателно или не, че стресът, пренатоварения график, бързането, ни придават известна доза значимост.

Истината е, че можем да вършим много по-качествено работата си, да организираме ангажиментите и дневния си график много по-добре и да постигаме много по-стойностни резултати, когато намерим начина да не позволяваме на стреса да ни превземе и в края на деня се чувстваме изцедени, изморени и без енергия. Тогава позволяваме на вдъхновението да навлезе в нас, идеите идват в изобилие и имаме много повече енергия, за да действаме и реализираме целите си.

Помнете, че единственият човек и единствената сила, която може да създаде каквото и да е преживяване в живота ви, сте вие самите.

Ето и няколко начина да се освобождаваме ефективно от стреса:

Осъществете мониторинг над мислите си

Кой създава стресa в твоя живот?Нищо ново, нали? 🙂 Стресовите мисли причиняват стресовите ситуации, не обратното. Ако смятате, че хората, светът или обстоятелствата ви карат да се чувствате по определен начин, сте прави. И това е само защото вие го позволявате. Човек, който има много лична сила, не може да бъде “разклатен” от външните обстоятелства, или поне не за дълго. Не оставяйте властта над вас да имат ситуациите и хората, вместо това вие ги овладейте, като на първо място прочистите ума си от мисли като : Много съм зле; Не мога да се справя; Никога нямам време; Всичко се обърка; Всички са ужасни; За нищо не ставам и присъщите подобни мисли за негативния ум. Това са отслабващи мисли, които можете да промените. Каквото и да става около вас, изберете да мислите, че винаги имате достатъчно време, хората винаги ви помагат и всичко се получава по най-добрия начин. Излъчете тези мисли – това върши чудеса и реално действа!

Осъзнавайте как се чувствате във всеки един момент

Кой създава стресa в твоя живот?Не позволявайте енергията ви да пада на ниските нива. Ако усещате, че започвате да губите мотивация, да се вайкате, да бързате, да се дразните, просто спрете за момент, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания и отместете вниманието си от мислите, които причиняват тези състояния. Помислете за нещо съвсем различно, което не е свързано с това, което правите в момента, мислете за нещо приятно, което ви кара да се чувствате добре. Вие можете да се чувствате добре винаги, когато вземете решение за това.

Освободете се от нездравословните амбиции

Кой създава стресa в твоя живот?Амбицията, в комбинация със страх, води до пагубни резултати. Всички ние се стремим към определени неща, имаме желания, мечти, цели и това е чудесно. Искаме да сме успешни. Но помнете, че не сме дошли тук, за да се състезаваме, измерваме и да бъдем винаги на върха. Тук сме за да проявим най-доброто от себе си, докато се учим как да го правим и израстваме по своя път. Да бъдеш номер 1 е прекрасно, но това е плод на труд, осъзнатост и реализиране на безценните дарби, които са в нас.

Ако амбициите, успехът, признанието, славата станат самоцел, стресът винаги ще го има.

Ако правиш най-доброто във всеки един момент и знаеш, че е така, каквото и да става, няма да чувстваш отслабващата енергия на стреса, дори и резултатите да не се получават идеални. Когато живееш по този начин – давайки най-доброто и с ясното намерение, че израстваш, целият процес ще бъде приятен и дори предизвикателствата ще бъдат преодолявани с изобретателност 🙂

Минути за връзка със себе си

Кой създава стресa в твоя живот?Вашите лични минути са най-безценното нещо, което можете някога да направите за себе си. Оставате ли насаме със себе си и какво се случва в тези може би кратки мигове? Можете да използвате всеки един момент – докато сте в банята, тоалетна, колата, за да упражнявате и тренирате ума си да мисли градивно и подхранващо. Бъдете в будна медитация. Давайте си време за себе си, в което се завръщате към онази част от вас, която знае. Онази част от вас, която знае, че каквото и да преживявате, вие сте много по-големи от това, което се случва и имате ресурса да издигнете живота си над целия стрес, трудности, суета и суматоха на ежедневието. Връщайте се всеки ден там – при вашето истинско аз, за да черпите енергия и да си припомняте, че сте тук, за да преживеете своя уникален човешки опит и осъзнайте с благодарност тази велика възможност.

Love,

Стояна

Източник: http://www.zdravei.org