Суперхраните зареждат организма ни с енергия, но трябва да се ядат сурови…
Предлагаме ви да прочетете тази интересна информация, която ще ви помогне в моментите когато много от нас се чувстват отпаднали, без сила и желание за работа. На пазара има много витамини и различни лекарства за стимулация на имунната система, обаче лекарите много често препоръчват да се обърнем към магическата сила на природата в лицето на суперхраните. Те стават все по-популярни за приемане с настъпването на различни състояния като пролетна умора, напрежение, високо кръвно, инсулинова резистентност и бърнаут. Суперхраните са заредени с много повече полезни качества пресметнато на единица калория в сравнение с всички други видове храни. Суперхраните съдържат множество минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които ще подсилят имунната ни система и ще ни предпазят от куп болести.
Кои са суперхраните и какви са предимствата им?
• Те концентират в себе си голямо количество полезни вещества;
• Консумират се в суров вид, за да се запазят ензимите и витамините в тях;
• Усвояват се лесно и зареждат организма ни с енергия.
Мака
Плодът е изключително богат на хранителни вещества, фитонутриенти, витамини и минерали. Повишава енергията, засилва плодовитостта, намалява кръвното налягане и стимулира имунитета.
Спирулина
Тя съдържа огромно количество лесно усвояеми протеини и е един от най-добрите източници на желязо. Спирулината е пълна с антиоксиданти, подсилва имунитета и поддържа кръвоносните функции на организма. Тя също така съдържа и гамалиноленова киселина, която подпомага здравата гладка коса и красивата ни кожа.
Годжи Бери
Този плод е по произход от Тибет и е изключително богат на антиоксиданти, фибри и витамин С. Той съдържа повече бета каротен от морковите, повече аминокиселини от цветния прашец и повече желязо от спанака. Годжи Бери предпазва тялото от рак, лекува очни проблеми, намалява кръвното налягане, контролира диабета и е мощна антигъбична храна.
Пчелен прашец
Прашецът засилва енергията ни, неутрализира много алергии и e богат на антиоксиданти. Той е е един от най-богатите източници на био наличен протеин и ни снабдява с витамините В, С, D и Е. Намалява холестролните нива и забавя процесите на стареене.
Алое вера
Това растение може да се отглежда и в домашни условия. Има доказано полезно действие при кожни проблеми и лечение на различните храносмилателни проблеми. Алоето нормализира кръвната захар, намалява възпаленията и има благотворно действие върху бъбреците.
Лукума
Тя е изключителен източник на фибри, въглехидрати, витамини и минерали. Съдържа още желязо, витамин В3 и има сладък вкус.
Хлорела
Растението е богато на хлорофил и има редица други полезни качества. Прочиства тялото от токсините и подсилва имунната система. Хлорелата е синьо-зелено микроводорасло, което има способността да премахва оловото и живака от тялото. С висока концентрация е на витамини от В-групата и поддържа храносмилателните функции.
Кашу
Ядките са богати на фосфор, магнезий, цинк и имат силни антиоксидантни свойства. Могат да ни предпазят от рак.
Конопени семена
Те ни предлагат идеалния баланс между Омега 3 и 6 мастните киселини и са богат източник на витамин Е. Конопените семена са богата на хранителни вещества суперхрана и защитават нашата кожа.
Житен сок (сок от житна трева)
Житната трева е пълноценна храна, която съдържа повечето от минералите и витамините, които са необходими за нашето добро здраве. Съдържа 70% хлорофил и 30 ензима. Нещо повече, тя е чудесен източник на фосфор, магнезий, цинк и калий. Прочиства тялото от токсини и има чудесно действие върху кожата.
Агаве
Растението е с високо съдържание на инсулин и минерали и не увеличава кръвната захар.
Бразилски ядки
Те са чудесен източник на цинк, магнезий и тиамин и с високо съдържание на селен. Малко по-скъпи са от традиционните на пазара, но не и непосилни за нашето здраве.
Физалис
Има богато съдържание на пектин, фосфор, диетични фибри, калций и витамин А, C, B1, B2, B6 и В12 плодове. Те са основен източник на протеини, като 16% от всеки плод е протеин. Физалисът е с висока концентрация на каротен и биофлавоноиди (витамин Р).
Какао
То е един от най-богатите източници на антиоксиданти, желязо, магнезий и хром. Какаото подобрява кръвната циркулация, намалява холестерола. Има свойството да повишава нивата на серотонина в мозъка и стимулира ендорфините, като се превръща в антидепресант и подобрява настроението.
Каму-каму
Растението има 60 пъти по-висока концентрация на витамин С от портокалите, а също така съдържа калций, фосфор, ниацин и тиамин. Има също антидепресантни качества, намалява възпаленията и подобрява здравето на дихателната система. Високата концентрация на антиоксиданти подобрява функциите на имунната система.
Семена от Чиа
Богати на Омега 3 мастни киселини и източник на фибри и антиоксиданти. Чиа семената притежават голям брой витамини и минерали, които подсилват нашето тяло.
Макадамия
Ядката е виокоенергиен източник и благоприятства здравето на сърцето. Макадамията съдържа голямо количество витамини от В-групата, фибри и минерали, полезни за здравето на нашия организъм.
Морски фитопланктон
Тези водни растения са храна, която е концентриран източник на хлорофил, ATP и Mulberry, които подобряват паметта и концентрацията.
Кокосов орех
Консумацията на кокосов орех повишава енергията, изгаря мазнините и подобрява щитовидните функции. Помага при абсорбирането на мастно разтворимите витамини и други важни хранителни вещества. Суровият кокос е добър източник на манган, желязо и фибри. Той е с ниско съдържание на натурални захари.
Хубаво е суперхраните да се консумират в суров вид, за да може организмът да се възползва максимално от свойствата им. Важно е да се отбележи, че всеки по-продължителен прием трябва да бъде консултиран с лекар.
Източник: Вестник Стандарт