Механизъм на чернодробното пречистване

Механизъм на чернодробното пречистване | Диана image 1

механизъм на чернодробното пречистване

Защо чернодробното пречистване лекува и възстановява здравето? Защо се прави пречистването точно със зехтин и лимон? Защо се пие английска сол или се загрява областта на черния дроб? Малко или много ще разбулим тайната около това пречистване и ще отговорим на често задавани въпроси.

Първо да започнем с обобщаване на основните етапи, през които се минава при този метод:

* подготовка състояща се в промяна на хранителния режим
* пречистване на дебелото черво (с клизма, шанка-пракшалана или разхлабителни)
* пиене на английска сол (това може и да се пропусне, ще обясним по-долу)
* нагряване на областта на черния дроб
* изпиване на солидно количество зехтин (или друго студено-пресовано растително масло) и лимонов сок
* в края на процедурата пречистване на дебелото черво или приемане на английска сол

Основната идея на пречистването се състои в следното: ако достатъчно добре подготвим черния си дроб, с помощта на засилено отделяне на жлъчен сок (който ще премине през всички каналчета на черния дроб, през жлъчката и накрая ще се отдели в дванадесетопръстника), ще се извърши едно основно промиване и освобождаване от всички наслоявания и задържания по чернодробните каналчета.

За тази цел се взима силно жлъчегонно средство. Известно е, че приемането на големи порции растително масло (особено зехтин) предизвиква силно отделяне на жлъчен сок, свиване на жлъчния мехур и максимално разтваряне на всички жлъчни канали.

механизъм на чернодробното пречистванеКиселините предизвикват силното отделяне на жлъчка от черния дроб. Лимонената киселина в лимоните спомага за обилното отделяне на жлъчни сокове, но също така разтваря и стопява твърдите издатини – куки, върху които се задържат камъните и струпванията в каналчетата. Освен това лимоновата киселина има и антисептичен ефект.

Английската сол е известна с жлъчегонното си действие, с разхлабващия ефект и със способността й да разширява чернодробните каналчета. Затова някои предпочитат да я взимат вместо да се нагряват, а също и като заместител на изчистващата клизма. Други я приемат допълнително като средство в помощ на цялата процедура (лично за мен съм установила, че не ми действа благотворно – много трудно я пия, и впоследствие ми прилошава от нея).

Нагряването на черния дроб има успокояващо действие. Освен това топлината отпуска мускулатурата, намалява възпалението и спазмите на дроба. Знае се, че голяма част от камъните се състоят от холестерин, а последният под въздействието на топлината омеква и се стопява. Така се осигурява по-лесно освобождаване от такива. Жлъчните каналчета са с гладка мускулатура, която под въздействие на топлината се отпуска и каналчетата търпят разширяване до значителни размери (до 2 и повече сантиметра).

Черният дроб е с усилена активност от 23 часа до 3 часа през нощта. В тези часове е най-подходящо да се извърши тази процедура, но самото приемане на зехтина с лимона става часове преди това, за да се остави време на зехтина и сока да си свършат работата.

Защо да дишаме през дясната ноздра – според йога такова дишане затопля организма и така по-лесно се разлагат и размекват вредните образувания.

След няколко часа засилено отделяне на жлъчен сок, наслояванията и вредните образувания по всички каналчета в черния дроб и жлъчния мехур заедно с жлъчката се изхвърлят в дванадесетопръстника. След това поемат пътя на храната – преминават в тънките черва, след това в дебелото черво и накрая в тоалетната чиния. Затова е важно да сме сигурни, че изцяло сме се отървали от тях – оставайки за по-дълго време в червата, те отново се засмукват в кръвообращението и попадат обратно в черния дроб. За целта хапваме салата Метличка и се правят няколко клизми (много вероятно е да заседнат в някоя гънка и да останат там).

В момента, в който черния дроб се освободи от целия ненужен товар, събиран с години от нездравословни навици, той започва да работи като чисто нов – с много по-голяма сила и по-качествено пречиства кръвта и тялото ни, справя се с вируси и инфекции, и още куп важни процеси. Самите ние усещаме подобрение и ведрина още на сутринта след процедурата.

И така – нека да обобщим – това пречистване по своята същност е много просто: създава се силно отделяне на жлъчен сок, който откъртва и повлича със себе си всички наслоявания, образувания, непринадлежащи оригинално на черния ни дроб и от които тялото с благодарност ще се отърве. Но за да се случи точно това и накрая на процедурата да сме с добри резултати, трябва да я изпълним стъпка по стъпка без нито един компромис.