Млечните продукти с висока масленост намаляват шанса за лечение на рак на гърдата

Млечните продукти с висока масленост намаляват шанса за лечение на рак на гърдата | Диана

Пред риска от рак на гърдата е изправена всяка жена. Ето защо стремежът, не само на нежната част от човечеството, е да се избегне по всякакъв начин това животозастрашаващо заболяване. Въпреки това, понякога несъзнателно сами си вредим и така увеличаваме шансовете за развитие както на рак на гърдата, така и на други коварни заболявания.

Според проучване, проведено от екип изследователи от Kaiser Permanente и Utah Cancer Registry жените с диагноза рак на гърдата, които в дневния си хранителен режим консумират пълномаслено мляко и млечни продукти, са в повишен риск от преждевременна смърт, в сравнение с дамите, диагностицирани със същото заболяване, но консумиращи нискомаслени продукти.

Растежът на клетките в млечните жлези се стимулира от хормона естроген, който се произвежда и се съхранява в мастните клетки. По-голямата част от здравните експерти твърдят, че

повечето млечни продукти, произвеждани в САЩ и други западни  държави съдържат повишено количество естроген и прогестерон, тъй като повечето от млякото е от бременни крави или овце.

Ако следваме тази логика, можем да предположим, че в нискомаслените млечни продукти има по-ниски нива на тези два хормона, тъй като са лишени от голямата част от съдържанието на мазнини.

Ето защо е препоръчително за жените, диагностицирани с рак на гърдата, да консумират по-малко пълномаслени млека и млечни произведения (сирена и кашкавали).

Ето и пълният списък на продуктите, включени в проучването:

  • пълномаслено мляко
  • кондензирано мляко
  • пудинг
  • сладолед
  • яйчен крем
  • крем брюле
  • сирене
  • кисело мляко
  • масло

Участниците в изследването са били наблюдавани в продължение на 12 години, а резултатите са били доста шокиращи:

За жените, които са консумирали една или повече порции пълномаслени млечни продукти всеки ден, е било с 64% по-вероятно да починат от преждевременна смърт, независимо от причината и 49% по-вероятно да умрат от рак на гърдата,

в сравнение с дамите, които консумирали нискомаслени млечни продукти или по-малко количество пълномаслени млечни продукт на ден, сочи изследването, което е публикувано и в ScienceDaily.

Въпреки че тези резултати са доста шокиращи, трябва да разгледаме няколко други факти, преди да преминем към каквито и да е заключения.

Проучването показва връзка между консумацията на пълномаслено мляко и млечни продукти и фаталния изход от рак на гърдата. Все още няма доказателства, че консумирането на тези продукти води до рак на гърдата.

Необходими са още изследвания, експерименти и щателни проучвания, за да се открие точната връзка между двете неща.

Докато стане ясна и още по-детайлна информацията по този жизненоважен въпрос, специалистите препоръчват на всяка пациентка с диагностициран ранен стадий на рак на гърдата да направи всичко възможно, за да намали риска от развитие на заболяването.

Ето няколко здравни съвета, които дамите с подобен проблем трябва да следват, за да подобрят състоянието си:

  • започнете здравословен хранителен режим, като премахнете от менюто си преработените храни и захарта;
  • спрете консумацията на алкохол;
  • балансирайте теглото си;
  • тренирайте редовно;
  • спрете цигарите;
  • приемайте всички лекарства, предписани от Вашият лекар, с цел предотвратяване развитие на заболяването.

Източник: Breastcancer.org