Идентифицираха нов ген виновен за рака на гърдата

Идентифицираха нов ген виновен за рака на гърдата | Диана

Той повишава риска от заболяването с пет пъти.

Учени от Кеймбриджския университ идентифицираха нов, изключително агресивен ген, отговорен за развитието на рак на гърдата.

Става дума за гена RECQL, увеличаваща пет пъти риска от поява на страшната болест.

Той може да доведе до развитие и прогресиране на тройно негативен рак на гърдата – агресивна форма на заболяването, която обхваща около 10-20% от случаите.

Характерното за тази форма на заболяването е, че туморният растеж не включва естроген рецептори (ER), прогестерон рецептори (PR) и рецептор за човешкия епидермален растежен фактор (HER 2).

Тройно негативният рак на гърдата не отговаря на хормонална терапия, което означава, че заболелите имат по-лоша диагноза.

Учените обясняват, че има прогрес по отношение на търсенето на нови начини за неговото лечение.

Повечето проучвания в областта се фокусират върху идентифицирането на гени, свързани с развитие на състоянието. Към момента обаче данните са оскъдни.

Част от проучването влизат близо 3000 пациенти. Оказва се, че генът RECQL е частично активен при тройно негативния рак на гърдата. Открива се повишена активност на гена сред осем от десет тумори с характеристики на базално-клетъчен карцином.

Това потвърждава факта, че BRCA не са единствените гени, отговорни за това злокачествено заболяване, но все още учените срещат затруднения в откриването на останалите „виновници”.

Ракът на млечната жлеза е най-разпространеният вид рак във Великобритания. В страната се регистрират нови 41 000 случая всяка година.

Голяма част от тях се дължат на генетични мутации, а едва 1 на 20 регистрирани случая се дължи на наследяване на дефектни гени BRCA1 и BRCA2.

Източник: Puls.BG