Очакват пробив в лечението на рака на гърдата след забележително генетично откритие

Очакват пробив в лечението на рака на гърдата след забележително генетично откритие | Диана

Най-новите изследвания на рака на гърдата може да доведат до по-персонализирана грижа за пациентите и да помогнат за по-нататъшно разбиране на причините за заболяването, заявиха учени, цитирани от The Independent.

Проучване с участието на хора от цял свят е дало по-пълна картина на промените в ДНК при рак на гърдата, предоставяйки потенциални възможности за нови лечения. Изследването на 560 генома на рак на гърдата, или пълни генетични кодове, е разкрило появата на пет нови гени, свързани с болестта.

Резултатите, публикувани в Nature и Nature Communications, представят доказателства, че геномите на рака на гърдата са „силно индивидуални”, разказват изследователи от британския институт „Уелкъм Тръст Сангър”.

Екипът е проучил геноми при различни пациенти, четирима от които са мъже, и се е фокусирал върху мутациите, които насърчават болестта да се развива и моделите – известни като мутационни подписи във всеки тумор. Учените открили, че жените с гени, предразполагащи ги към по-висок риск от развитие на рак на гърдата и на яйчниците, имат изцяло различи едни от други геномни профили.

„В бъдеще, ние бихме искали да можем да профилираме отделни ракови геноми, така че да можем да идентифицираме конкретното лечение, което е най-вероятно да бъде успешно за дадена жена или мъж с диагноза рак на гърдата. Това е стъпка по-близо до персонализираните здравни грижи при раково заболяване”, заяви д-р Серена Ник-Зайнал, която е ръководител на екипа от изследователи.