Нова и по-опасна болест ни носят кърлежите

Нова и по-опасна болест ни носят кърлежите | Диана

Има все повече случаи на болестта Borrelia miyamotoi.

Нов вид инфекция, разпространяваща се след ухапване от кърлеж, е засегнала десетки хора от североизточната част и някои западни части на Щатите.

За опасността става ясно от доклад в сп. Annals, който посочва, че Лаймската болест далеч не е най-опасната болест, която малките вредители причиняват на човека.

Вече се регистрират все повече нови случаи на болестта Borrelia miyamotoi, причинявана от бактериите със спираловидна форма Borrelia. Те са идентифицирани в два вида кърлежи, които се срещат почти във всички зелени площи – Ixodes scapularis и Ixodes pacificus.

Инфекцията, която те разпространяват, за първи път е документирана едва през 2011 г. в доклад на Russia External Web Site Icon.

При нея се наблюдават обичайните симптоми на треската с висока температура, главоболие, мускулни болки, обрив и частична парализа.

Бактериите са наблюдавани в проби от гръбначномозъчната течност на пациента, която се възстановявала само след продължително лечение с антибиотици.

Обикновено организмът успявал да се пребори с Borrelia miyamotoi след двуседмична терапия с доксициклин, но лекарите са притеснени, че дори и след видимото оздравяване, инфекцията може да остави дълготрайни странични ефекти върху здравето, както и да се появи повторно.

Именно поради това специалистите смятат, че тя е по-опасна за здравето от Лаймската болест.

В момента диагностицирането може да се извърши само чрез търсенето на полимеразна верижна реакция в ДНК-то на болния, известно още като PCR тест. Кръвните тестове, базирани на откриването на антитела, се нуждаят от допълнително утвърждаване.

Това лято хората по света са в пъти по-застрашени от инфектиране след ухапване от кърлежи, алармират учените.

Причина за това е бързата промяна в климата и влажната пролет, съпътствана от редица тежки наводнения както в САЩ, така и в Европа.