Можеш да си позволиш да си щастлива

Не можеш да съдиш хората за техния избор, за свободната им воля. Можеш да тъгуваш, да плачеш, да се ядосваш, да знаеш, че изборът им е неправилен, но не и да ги съдиш. Не можеш да изискваш от някой да ти даде насила нещо, което доброволно не би ти дал.

Можеш да използваш сила, заплашване и манипулация, но нещото никога няма да е истински твое. Не можеш да изискваш от хората да са това, което ти се иска. Можеш да се опитваш, да се заблуждаваш и да се надяваш, но те винаги ще са си такива, каквито са. Не можеш да промениш нещо, което е предопределено да се случи.

Може да изгубиш много време в опити, в очаквания, може силно да вярваш и да пропилееш много надежди, но напразно. Не можеш да си с някой, който не иска да е с теб. Можеш да го обичаш, да мислиш за него, непрестанно да се питаш какво ли прави, но той никога няма да е твой.

Не можеш да накараш някой да помни, да копнее и да му липсват същите неща, които и на теб. Можеш да обсебиш цялото си съзнание с тази идея, но никога няма да има резултат. Не можеш да пропиляваш най-ценните си мигове в очакване да се промени нещо.

Можеш да се пробваш, можеш да загубиш вярната посока, да потънеш в самосъжаление, без да може да изплуваш, можеш никога да не се осъзнаеш и да продължиш до края, но никога, никога няма да има резултат. Можеш да позволиш на себе си да продължиш.

Можеш да кажеш “Сбогом” на хората, чийто избор не си, на тези, на които не си предопределена да се случиш, на тези, които доброволно никога не биха ти дали това, от което се нуждаеш, тези които не са това, което ти се иска, тези за които мислиш постоянно, без да ти отвръщат със същото, тези които не помнят, както теб.

Можеш да запазиш спомена за тях, някъде дълбоко в теб, да им благодариш мислено, че те отвеждат към твоето щастие, да изкорениш отрицателните си чувства към тях и да им пожелаеш успех.

Можеш да си разрешиш да си щастлива, да си заповядаш да изпитваш радост от дребните неща в живота.

Можеш да останеш, можеш и да продължиш, можеш да падаш и ставаш, докато се измориш. Можеш да си всичко, включително щастлива. Можеш да вярваш и да си красива. От теб зависи, но правилата са такива!!!

Автор: Стефка Стоева