Навици, които ще изпълнят животът ви с покой

Навици, които ще изпълнят животът ви с покой | Диана

Време е да сложите малко ред!

Изхвърлете, продайте или дарете всичко, което не ви е необходимо.

Заложете на минимализма и преценете какво от това, което притежавате, ви е излишно.

Ако има нещо, което незабавно да ви избавя от тревожността и да ви успокоява, то е именно да направите избора да задържите единствено физическите неща, които изпълняват определена функция или имат положителен смисъл за вас.

Организирайте всичко, което правите. Наистина всичко.

Всички необходими документи трябва да бъдат подадени, сметките ви трябва да бъдат организирани на мига, в който стигнат до вратата ви.

Дрехите ви трябва да се съхраняват в леснодостъпен вид, ежедневно необходимите ви вещи трябва винаги да са поставени някъде, където лесно да ги откриете.

Това ще ви избави от много догадки и пипкане в търсене на точно определена вещ, която използвате само веднъж на две седмици (но пък когато ви потрябва, е жизненоважна).

Не консумирайте това, което не ви е нужно.

Това е другата, по-сложна половина от отърваването от всичко, което не използвате: не бива да купувате още боклуци, за да го замените.

Купувайте само храната, която ще изядете, и бъдете много селективни какви дрехи и продукти купувате.

Наистина ли ще ги използвате? Дали въобще наистина ги желаете, или просто искате да се почувствате по-добре в момента?

Повярвайте ми: по-стабилната банкова сметка и увереността, че имате по-голям самоконтрол ще оставят много по-приятно усещане (както и поддържането на максимално опростени условия около вас, които е по-лесно да поддържате).

Поставяйте себе си над професионалния си живот, колкото може по-често.

Безспорно има и някои изключения – например когато трябва да си изпълнявате задълженията и да жертвате няколко минути допълнителен сън в името на важен имейл – и в това няма нищо лошо, стига да сте с нагласата, че вие не сте работата ви. Вие сте много повече от това, което правите и печелите.

Правете нещо, което да ви докарва до медитативно състояние.

Ако седенето с кръстосани крака и дълбокото дишане не са вашата страст, намерете нещо, което е.

Правете това, което ви прави наистина стъпили на земята и присъстващи в момента. Ако това означава да карате дълго със свалени прозорци и надута на максимум музика, правете го.

Ако е танци, правете го в стаята си всеки ден. Ако е рисуване, предвидете време и за това.

Научете се да превръщате ежедневните задължения в терапевтични практики… например къпането.

Трябва да го правите така или иначе, а комбинацията от гореща вода, физическият акт на “пречистване” и релаксът от горещ душ или дълга вана в края на дълъг ден го прави идеална ежедневна практика за облекчаване на стреса.

Запалете свещ, слушайте музика и използвайте соли, за да се прочистите. Бъдете медитативни в ритуалите си и се концентрирайте върху акта на отпускане и изчистване.

В ПРАВ ТЕКСТ

Не се притеснявайте за воденето на история на живота си… подобно на книгата с цитати, просто нахвърляйте идеите, прозренията и наблюденията, които имате в ежедневния си живот.

Започнете да си водите книга с цитати.

Тя е колекция от идеи, цитати и пасажи, които особено ви вдъхновяват или ви карат да се замислите, обобщени и организирани удобно, така че да имате достъп до каквато информация прецените, че ви е нужна.

Предвидете раздели за “вдъхновение”, “изцеление”, “връзки” или “работа,” и следете всички малки неща, на които попадате и ви вдъхновяват.

Непоследователно си водете дневник.

Не се притеснявайте за воденето на история на живота си… подобно на книгата с цитати, просто нахвърляйте идеите, прозренията и наблюденията, които имате в ежедневния си живот.

Връщайте се към миналото и размишлявайте върху нещата, които най-много ви провокират да ги изразите, и те ще ви дадат ориентир какво трябва да промените или да правите повече или по-малко в живота си.

Палете свещи вечер.

Самият пламък е омайващ и успокояващ; той ще придаде на дома ви по-приятен аромат и като цяло ще ви създаде красива среда.

Плащайте само в брой.

Трудно е, докато това се превърне в навик, но после няма изобщо да можете да си представите как някога сте го правили другояче.

Така сте по-съзнателни за какво харчите пари (и осъзнавате до каква степен малките неща се трупат), помага ви да спазвате бюджета си и напълно премахва страха “дали след тази покупка ще се окажа на червено” (което никога не бива да се случва).

Повтаряйте си мантри.

Дори и да ви изглежда твърде ню ейдж в началото, повярвайте ми, това е толкова изключително ефективно, че всъщност ще започнете да се замисляте какво си повтаряте, след като видите колко силен ефект има тази практика.

Когато чувствате, че нещо не ви достига, или искате повече от нещо, кажете, че “сте” това нещо. Например: “Аз съм в безопасност.” “Аз съм във финансово изобилие.” “Аз винаги имам кой да се грижи за мен.”

“Аз съм успешен.” Вие полагате основите на самоизпълняващо се пророчество. “Аз съм” е най-ефективната “молитва”, която можете да изречете.

Спрете да общувате с хора, които не оказват позитивно влияние върху живота ви, и не се извинявайте за това.

Ако те ви наричат груби и нелюбезни, така да бъде. Не сте задължени да осигурявате на другите хора удобство за сметка на собствения си здрав разум.

Гответе сами вечерята си.

Има нещо много приземяващо в съчетаването на съставки и работата с храни и приготвянето на ваши собствени ястия.

Това ви дава усещането за свързаност, отговорност и сила – по най-простия и човешки начин.

Наблюдавайте какво употребявате несъзнателно.

Храна, музика, книги, телевизия. Тези неща влияят на начина, по който се чувствате в рамките на деня.

Не подценявайте силата на нещата, които дори не съзнавате, че допускате в живота си.

Запитайте се какъв вид живот бихте желали да живеете, и базирайте другите си цели на тази идея.

Ако това, което мислите, че желаете например, е “да стартирам свой бизнес,” запитайте се дали вършенето на тежката, мръсна работа за него, ежедневно, е вашата страст – или просто ви се иска да го направите, за да кажете, че сте го направили и да изглеждате успешни.

Това повече от всичко означава да определите пътя, който е най-подходящ за вас.

Поставяйте си много по-реалистични цели от нормално.

Няма реално да постигате повече или по-малко от обичайното, но ще премахнете вината от убеждението, че е трябвало да направите повече.

Намерете удоволствие в простотата на ежедневния живот.

Покажете на себе си, че нямате нужда от екстравагантност, за да имате наистина невероятно вътрешно изживяване. Не са ви нужни скъпи продукти, за да направите отлично ястие.

Не ви е нужно нищо друго освен това, което вече имате, за да започнете да живеете по желания от вас начин.

Защо? Защото животът, който желаете, в крайна сметка се корени в чувства и емоции – които можете да предизвикате като просто промените възприятията си.

Обръщайте внимание към какво се стремите и какво търсите.

Ще го намерите, независимо от всичко. Ако това, което подсъзнателно желаете, е да видите всичко, което е неправилно в живота ви, за да се принудите да го промените, точно това и ще получите.

Ако търсите да научите всички аспекти, в които се страхувате, че сте недостойни, ще получите и това. (Така че, естествено, да можете да превърнете противоположността му в реалност.)

Изградете си лична философия и я оставете да ви води в ежедневния ви живот и решения.

Ако нямате лични убеждения защо сте тук, какво правите в крайна сметка, какво е вашето предназначение и т.н., ще изживеете крайно неудовлетворен живот, обременен с притеснения, тревожност и безпокойство.

Не е нужно да възприемате убежденията на определена религия или определена група хора, но трябва да се придържате към това, което ви изглежда правилно точно за вас.

Не защото някой друг ви е казал, а защото отговаря на това, което сте всъщност, на присъщия ви начин на мислене.

Спрете да се опитвате да се регулирате и сдържате.

Обратно на инстинктите ви, голяма част от усилията, които полагате, за да се “удържите като едно цяло”, са безполезни.

Колкото повече интегрирате всеки аспект на вашата същност, толкова по-малко неволно ще насочвате енергия към потискане на чувства, съответно утежнявайки стреса и поемайки по пътя към вътрешния срив в някой момент.

По-опасно е да потискате и игнорирате “негативните” аспекти на същността си, отколкото да ги приемете. (В психологията това понякога се нарича “аз-сянка” или гещалт-терапия.)

Спрете да вярвате, че начина, по който възприемате нещата, е истинската им същност.

Оставете си шанс да бъдете изненадани. Помнете, че когато страхът ви завладее, не виждате нещата ясно, или по начина, по който реално са.

Помнете, че не можете да предскажете какво ще ви направи щастливи, но можете да изберете да изпитвате признателност и покой в настоящия момент.

Източник: www.goodlife.bg