Немски психолог посочи най-лесния начин да се чувстваме щастливи

Немски психолог посочи най-лесния начин да се чувстваме щастливи | Диана image 2

Известният немски психолог доктор Щефан Клайн публикува книгата “Науката на щастието”. Тя включва основните изводи от многобройните психологически изследвания на автора и колегите му.  В нея д-р Клайн споделя, че воденето на дневник, в който човек фиксира всички свои страхове, съмнения и радости, а също така какво през деня е повдигнало настроението му, ще може да повиши общото ниво на щастието.

Психологът е уверен, че всеки може да се научи да бъде щастлив и този процес прилича на изучаването на чужд език. За повишаване нивото на щастието са необходими всекидневни тренировки и за тази цел идеално подхожда воденето  на дневник. Тази техника д-р Клайн е изпитал върху себе си и тя се оказала необикновено ефикасна.

“Всичко е много просто – вечер е нужно да седнете и да опишете тези моменти от изминалия ден, в които сте се чувствали максимално щастлив. Целта на това упражнение е фиксирането на тези моменти в съзнанието, където те ще се натрупват, повишавайки нивото на щастието. Даже в състояние на тежка депресия човек понякога изпитва радост, но той просто не вярва, че тези моменти ги е имало”, обяснява д-р Клайн.

Ако започнете да си водите подобен дневник, то задължително препоръчайте технологията и на някой друг, тъй като това ще ви направи още по щастливи, твърди немският учен. Щастието е химичен процес, по време на който мозъкът отделя ендорфини. Те способстват за появата на позитивни емоции и този процес протича не само когато постигаме собствените си цели, а и когато помагаме на другите да постигнат своите цели, обяснява ученият.