Няколко бързи трика срещу комарите

Няколко бързи трика срещу комарите | Диана

Саксия здравец гони кръвопийците най-сигурно.

Нахалните комари могат да провалят и най-романтичната почивка. Тези малки кръвопийци са като стихийно бедствие. Да се отървеш от тях, съвсем не е лесна задача. Електронното издание bgfermer.bg предлага няколко хитри начина да се спасите от напастта.

Ароматни масла
Най-подходящите етерични масла за борба с кръвосмучещите насекоми са лавандула, валериана, евкалипт, здравец, анасон, мащерка, мента, чаено дърво, кедър. Как да ги използвате?
Вземете памучни кърпи или парцалчета и ги напоете с някое от изброените етерични масла. Поставете на перваза на прозореца или близо до леглото. Друг начин е да смесите избраното ароматно масло с крема, който ползвате. С получената смес намажете откритите места от тялото си.

Стайни растения
Мента, розмарин и здравец – това са стайни растения, които със силния си аромат отблъскват насекомите. Едно от най-силните и сигурни средства за борба с комарите са листата от домат.

Лимон и карамфил
Разрежете лимона на половина и набодете в него зърна карамфил. Поставете близо до леглото си и можете спокойно да спите на отворен прозорец. Приятният аромат и пълното отсъствие на комари са гарантирани.

Борови шишарки и хвойна
Сред природата в борбата с комарите ще ви помогнат смърчови шишарки и клонки от хвойна. Достатъчно е да ги хвърлите в огъня и ароматът им ще прогони насекомите.

Дива череша и офика
Ако се намирате на улицата, достатъчно е да натриете откритите части от тялото си с листа от офика или дива череша и комарите ще спрат да ви досаждат.

Лук и чесън
Ефективно средство за облекчаване на сърбежа при ухапване от комар са кромидът и чесънът. Глава лук се разрязва на две и разрезът се притиска към ухапаното място. Що се отнася до чесъна, 1 скилидка трябва да се смачка. Прибавя се малко вода и с получената кашица се налага ухапаното място.

Сода
Содата за хляб е най-разпространеното домашно средство за лечение на ухапвания от комари. Смесете 3 ч. лъжици сода и 1 чаена лъжица вода до образуването на гъста паста. Получената паста се нанася върху ухапаното място и се оставя да изсъхне.

Лъжица
С гореща вода нагрейте чаена лъжичка и я поставете върху мястото на ухапване. Притиснете плътно и задръжте за няколко минути. Когато махнете лъжичката, сърбежът трябва да е преминал.