Притча за чая, правилния човек и любовта

Той вероятно не те обича по начина, по който ти очакваш.

Представете си, че Александър е вашият мъж и избраник. Той прави много хубаво кафе – силно, гъсто, ароматно, с много пяна. Но вие не пиете кафе, защото предпочитате чай.

Най-добре би било да идете до някое заведение и да си купите чай – изборът е голям все пак. Но заведенията са много, не знаете дали ще попаднете на хубаво, трябва да пътувате до там, да чакате… Пък и може изобщо да няма чай или да стигнете миг, преди да затворят. По-лесно ви се струва да останете при Александър. Той прави хубаво кафе, може би ще ви направи и хубав чай. Освен това той е доста симпатичен, наблизо е. Може би, ако положиш малко усилия, той ще извади от резервите чай и ще се научи да го прави също толкова хубав, колкото и кафето. Защо да не опитате?!

Показвате му искрено, че се интересувате от него. Излизате заедно, прекарвате си добре. Той обаче все още не ви предлага чай, само това ароматно кафе, което така и не искате да опитате. Виждате се все по-често, срещите ви са приятни и дълги, приготвяте си вечеря, оставаш да спиш у тях, запознаваш се с родителите му, не след дълго заживявате заедно. Той ти организира приятни изненади, подарява ти хубави подаръци. Но така и не прави чай!

Заживявате заедно.

Чаят вече е доста скъпо удоволствие. Изобщо не ти се ходи по заведения. Сигурна си, че само чаят на Александър ще ти хареса. Затова и започват тихо да се гневиш, че той не ти го предлага. Вярваш, че това е твоят мъж, а щом това е така, значи той трябва да прави най-вкусния чай. Но времето минава и тихият гняв избухва в семеен скандал.

“Хайде, направи ми чай!!! Къде ми е проклетият чай?! дадох ти всичко от себе си, а ти не ми свари дори един чай!” – крещиш една вечер.
“Но аз не мога да правя чай. Никога не съм можел”, спокойно ти казва Александър. 

Всъщност той не те е подвел. Още от самото начало единственото, което е показвал и правил, е било неговото силно кафе. И никога не е споменавал за чай. Не ти е намеквал, не те е изнудвал, само за да спи с теб, не те е подвеждал. Оказваш се в онази парадоксална ситуация, в която очакваш от хората да ти дадат нещо, а те всъщност да не могат. Александър може да те буди с кафе в леглото всяка сутрин, да те заведе на екскурзия в Нова Зеландия, да купи разкошна къща, в която да живеете, заедно с двете си прекрасни деца, но… не може да прави чай!

Той вероятно не те обича по начина, по който ти очакваш. Но те обича по начина, по който само Александър може.

Нормално е да продължаваш да искаш чай. Както е нормално той да ти дава всичко останало, освен чай.

Това, което не е нормално, е да се гневиш и да го обявяваш за виновен. Често пренасяме негативните си чувства върху другите хора. По-лесно е да обвиниш другия.

Но Александър просто не може да прави чай. Ако можеше, със сигурност щеше да ти направи най-хубавия… От цялото си сърце и душа!

Хубавото е, че можеш да избираш – чая или Александър!

Източник: ladyzone.bg