РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ! Пържените зеленчуци са по-полезни от варените

РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ! Пържените зеленчуци са по-полезни от варените | Диана

Пържените и задушени в студенопресован зехтин зеленчуци са по-полезни от варените, защото така се увеличават антиоксидантите в тях, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на испански учени.

Зехтинът запазва и увеличава фенолите при пърженето. Това са химикали със защитни свойства, които предпазват от хронични болести, дори от рак и диабет. Варенето е с точно обратният ефект.

Кристина Санчес и екипът й от университета на Гранада са проверили как се отразява начинът на готвене върху 120 гр. картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, без семки или кора. Те ги пържили, сотирали, задушавали в мазнина с вода и варили. За мазнина използвали студенопресован зехтин. Резултатите измерили лабораторно с високоефективна течна хроматография, като отчели нивото влага, мазнини, суха материя и общо брой феноли, както и антиокисдантните свойства.

Резултатите им показват, че пърженето със студенопресован зехтин наистина увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, като фенолите стават повече в сравнение с варенето, още повече че зеленчуците се обогатяват и с полезни съставки от зехтина.

Варенето се препоръчва само за случаите, когато водата не се изхвърля. Учените също така обръщат внимание и на факта, че пърженето повишава калоричността на храната.