Напълнявате… това не е случайно!

Напълнявате… това не е случайно! | Диана

Психологически причини за нежеланото напълняване.

Опит да се защитим, отказ от женственост или мъжественост, липсата на топлина и любов – неочаквани и понякога шокиращи могат да бъдат причините да пълнеем, без да го желаем.

Свикнали сме да свързваме трупането на килограми с нездравословно ядене, малко движение, слаб метаболизъм, лекарства – все логични на пръв поглед неща.

Но знаете ли, че напълняването може да има доста по – дълбоки корени.

 • Това може да са промени, настъпили скоро във вашия живот
 • Или отдавна минали събития и конфликти, които се крият в семейната история.

Да поговорим първо за отдавна миналите събития. За семейната история, която се повтаря поколение след поколение. В тази история като мантра звучат поговорки, метафори, символи.

СИМВОЛИТЕ, МЕТАФОРИТЕ И ПОГОВОРКИТЕ ВЛИЯЯТ НА НАШИЯ ЖИВОТ ПОВЕЧЕ, ОТ КОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАМЕ

Наложени през поколенията, твърдо вярваме в тях и ги приемаме за неотменима истина. Нашето подсъзнание реагира пряко на метафорите.

Например: „ Да тежиш на мястото си“ метафорично е свързано с висока длъжност, авторитет, постигане на материални цели. Но много хора неволно го приемат в прякото му значение – теглото. И от тук се прави подсъзнателна връзка – започваме да трупане килограми, за да станем солидни и видими.

Срещнете се със семейната история

Представете си, че в миналото ви е имало някой състоятелен прадядо – търговец или банкер, чийто тегло, в онези години, е било доказателство за това, че работите му вървят прекрасно. Семейната история не ви позволява да отслабнете, за да запазите този статус и богатство.

Напълняването често е необяснимо, особено ако очакваме обратното, като в следващия случай:

Когато работех на три места, буквално трябваше да бягам от едно на друго място. Странно е, че при такъв темп на живот аз напълнях с 9 кг.

За тази жена, излишното тегло станало сигнал за това, че животът й е пренаситен и в него има прекалено много занимания. Напълняването й буквално сложило спирачки, за да може тя да забави темпото и да помисли повече за себе си.

Пътешествие в миналото – напълняване в ханша и бедрата

Понякога проблеми, преживени от далечни роднини, години назад, оставят следи в нас, без напълно да ги осъзнаваме.

В семейната история на жени, които имат склонност да напълняват в бедрата и ханша, се оказва, че има тежки раждания и смърт, заради тесен таз.  И дори това да не е била официална диагноза, подсъзнателно жената иска да разшири таза.

В семейната история често се откриват повтарящи се сюжети. Пълнеещата бездетна жена може да открие, че всички нейни баби и прабаби на нейните години вече са имали деца. Напълняването става израз на желанието да се присъедини към тях. Или обратното – жената напълнява, защото иска да защити себе си от настойчивото желание на нейното родово семейство за внуци.

В някои семейства разчупената походка се приема като сексуална провокация. Травматични преживявания като изнасилвания или незаконни деца остават в семейната памет. Те се натрупват като негативната енергия на дупето и ханша, за да го направят неподвижен.

Напълняване във врата и раменете.

По рано наричана „ вдовишка гърбица“, напълняването в областта на врата и раменете е свързано с раздразнителност и сексуална неудовлетвореност. Често тази област пълнее при изключително отговорните и тревожни хора.

Лекарят пита – от какво са боледували родителите ви?

Терапевтът пита – как са се отнасяли предците ви към своите дела. Може да се окаже, че свръх отговорността е обща черта за много членове на семейството.

Напълняването и промените в живота

Напълняването често е необяснимо, особено ако очакваме обратното, като в следващия случай:

Когато работех на три места, буквално трябваше да бягам от едно на друго място. Странно е, че при такъв темп на живот аз напълнях с 9 кг.

За тази жена, излишното тегло станало сигнал за това, че животът й е пренаситен и в него има прекалено много занимания. Напълняването й буквално сложило спирачки, за да може тя да забави темпото и да помисли повече за себе си.

Напълняването често се тълкува от терапевтите като опит за защита при наскоро настъпила промяна в живота.

„ Работя в клиника и съм в близък контакт с болните. Напълнях 15 кг, а ежедневието ми е динамично“

Тук напълняването е защита от болестите и страданията на пациентите и едновременно – опит да се съхрани вътрешната сила, за да продължи да работи.

Да напълнеят могат жертвите на сексуално или емоционално насилие – те се защитава от света около тях, който ги кара да страдат. След терапия човек разбира, че има и други начини да защитава себе си.

В наши дни пълнотата вече не е символ на благополучие. Успешните хора следят теглото си. Един от начините и психотерапията – да опознаеш историята си, да разбереш себе си и да живееш на принципа – взимам толкова, колкото ми е нужно.

10 -те най – често срещани причини да напълнявате неконтролируемо

 • Чувстваме се беззащитни. Когато се усещаме беззащитни и смятаме, че има опасност за важни за нас неща – самочувствие, женственост / мъжественост, вярвания – ние изграждаме стена срещу света. Тази стена може да е трупането на повече килограми, сякаш подхранваме онези части от тялото, с които усещаме опасността.
 • Страдаме, защото са ни отхвърлили. Душата се вцепенява: затихва движението, забавят се обменните процеси, излишното тегло е цената на това замиране.
 • Имаме ярък спомен за лишения. Недостатъчно топлина и любов  – това усещане може да живее в нашата памет. Желанието да получим любов често става чрез храната, тя ни доставя удоволствието, което ни липсва в живота.
 • Имаме нужда да ни обърнат внимание. Струва ни се, че пълния човек по бързо се забелязва и на него по различен начин се гледа. Той заявява себе си в пространството и привлича погледа.
 • Оставаме верни на човек, който вече го няма. Нямаме сили и желание за нови отношения и за това подсъзнателно трупаме килограми, за да не бъдем привлекателни.
 • Опитваме се да отвлечем вниманието си от друг проблем. Скривайки нещо от другите, ние действаме на принципа: всички ще забележат пълнотата, но другото, главното няма да забележат.
 • Подражаваме на близките си. Обичаме пълните си родители и се страхуваме, че ще ни отхвърлят, и за това се стремим да сме такива, каквито са те.
 • Отказваме се от своята женственост. Родителите са искали момче, а не момиче. Съперничество между майка и дъщеря…женствеността се скрива зад пълнотата.
 • Отказ от мъжественост. Властен баща се стреми да направи сина си истински мъж. Пълният, мек юноша повече прилича на девойка, а към девойката бащата няма да има такива претенции.
 • Преживяваме период на сексуална неудовлетвореност. Преглъщаме мечтите за секс и за това пълнеем. Но когато този период свършва, килограмите лесно се свалят.

Причините за натрупване на нежелани килограми са лични и уникални за всеки човек. Пътешествието в семейната история или травматично минало може да не е приятно, но отговорите, които ще намерите са като скъпоценни камъчета.

С любезното съдействие на Екатерина Михайлова “  Я у себя одна или веретено Василисы“ КЛАСС2003