Роби има дори в съвременния свят и ти си един от тях

Роби има дори в съвременния свят и ти си един от тях | Диана image 2

Съвременният роб е принуден да работи до края на живота си, защото средствата, които изкарва за 1 месец, едва му стигат да си плати жилището за 1 месец, храната за 1 месец и транспортните разходи за 1 месец. Пенсията също е голяма фикция, защото е толкова нищожна, че с нея робът-пенсионер може единствено да си живурка на ръба на оцеляването.

Друг механизъм, който скрито принуждава робите да работят е като чрез реклами, пиар ходове, промоции и нарочно разположени така че да манипулират стоки, им се натрапва да си купуват неща, от които хората реално нямат нужда. Съвременният роб е въвлечен в безконечна надпревара за „новото“ и „модерното“, а така е принуден постоянно да работи и мисли за пари.

debt-pic

Третият скрит механизъм на икономическа принуда е кредитната система, благодарение на която съвременните роби затъват все повече и повече – за да изплати стария си кредит, рефинансира с нов и така си създава пирамида от дългове. Дългът със страшна сила виси над роба и го принуждава да работи, дори за по-малко пари, отколкото заслужава.

Четвъртият механизъм, който се използва от робовладелеца, е митът за държавата. Модерният роб вярва, че работи за държавата, но всъщност служи на псевдо-държава, а повечето от изработеното от него влиза в джоба на робовладелците. Понятието държава се използва, за да не си задават робите прекалено много въпроси от рода на „Защо робите работят през целия си живот и винаги остават бедни?“, „Защо робите нямат дял от печалбата?“, както и „Кой конкретно изчислява парите, които робът е длъжен да плаща във вид на данъци?“

modern-slave-720x340

Петият механизъм за скрита принуда се явява инфлацията. Ръстът на цените при заплата, която си остава същата, осигурява дискретен грабеж върху робите. Така съвременният роб обеднява все повече и повече.

Друг скрит механизъм за насърчаване на почти безплатния робски труд се явява укритата информация за за реалната стойност на робския труд, реалната стойност на стоките, които робът произвежда.